2011 ne aduce noi scumpiri la carburanti

Mai ţineţi minte ce cadou frumos am primit de 1 ianuarie 2010? Benzina şi motorina mai scumpe cu 20%. Aşa, dintr-un foc. Aflaţi că povestea se repetă şi în 2011, prima zi din noul an urmând să ne aducă o nouă scumpire „babană”, pe lângă cele care au loc aproape în fiecare zi la pompă. Apropo, ştiaţi că OMV Petrom a scumpit carburanţii de două ori de la începutul lui decembrie? Fără nici o explicaţie, bineînţeles, cine mai are nevoie de aşa ceva în România? Protecţia Consumatorului? Să fim serioşi…

Ar fi fost chiar penibil pentru ei să se explice, având în vedere că preţul barilului de petrol stagnează de vreo 3 luni în zona 80-85 dolari pe baril. Iar cursul euro – leu este şi el stabilizat în jurul valorii de 4,3 de mult timp. Dar divaghez aşa că mai bine revin la scumpirea aia care va avea loc de 1 ianuarie.

Motivaţia e aceeaşi ca anul trecut: UE ne obligă să creştem accizele. Cei care încă mai cred că aderarea ţării noastre la UE a fost un lucru benefic vor avea tot mai multe motive să se răzgândească. Nu suntem decât o vacă de muls pentru cei care conduc UE. Atât. Dar iar divaghez.

Aşadar, la tona de benzină acciza va creşte de la 452 euro la 467 euro, în timp ce la tona de motorină de la 347 euro se va ajunge la o acciză de 358 euro. Creşterile sunt similare celor de anul trecut, însă, dacă atunci am fost loviţi din plin şi de diferenţa de curs euro-leu, acum şocul ar trebui să fie mai mic, având în vedere că la data de 1 octombrie 2010 un euro era cotat de BNR la 4,2672 lei (conversia accizelor din euro în lei va fi făcută după cursul de schimb de la data mai sus menţionată).

Însă, ştiind cum procedează companiile petroliere care activează p-acilea, tare mi-e teamă că vor umfla nejustificat preţurile. Au făcut-o de atâtea ori fără ca vreo autoritate a statului să le pună întrebări, aşa că de ce n-ar mai face-o încă o dată?

La final, vă dau o temă de gândire: în data de 11 decembrie 2009, preţul de referinţă al benzinei fără plumb la Petrom era de 3,66 lei/litru (motorina era 3,49 lei/litru). Acum, după ultima scumpire, preţul e de 4,82 lei/litru la benzina fără plumb şi de 4,66 lei la motorină. Deci, în interval de numai un an, benzina şi motorina s-au scumpit cu circa 32%! Oare cât va ajunge litrul de benzină/motorină de la 1 ianuarie? Mi-e groază să mă gândesc.

Vom ajunge să plătim pe combustibili aceleaşi preţuri ca unele ţări care nu au gram de petrol în subsol. În condiţiile în care noi avem încă multe zăcăminte de hidrocarburi, iar nivelul de trai e cel mai mic din UE! Mulţumim UE, OMV şi, nu în ultimul rând, băieţilor care au privatizat petrolul românesc!

Foto: Google Street View

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

Un comentariu la „2011 ne aduce noi scumpiri la carburanti”

  1. Haideti sa ne unim sa facem public motorul cu apa! Sa luptam impotriva companiilor de petrol ! Sau macar alte motoare alternative. Motoare cu magneti, cu baterii, cu GPL, cu economizoare la benzina, cu apa, abur sau hidrogen. Baterii solare, dar haideti sa facem ceva, sa nu-i lasam sa-si bata joc de noi. Nu putem fi asa prosti!!!!!!!!!!!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.