Dacia a adus la Geneva Sandero, un hatchback bazat pe platforma tehnică a lui Logan, dar care afişează un stil complet diferit de al acestuia. Marca patronată de Renault a făcut eforturi mai mari în ceea ce priveşte designul, Sandero având o identitate stilistică proprie. Maşina nu este însă o noutate absolută, fiind practic o „rebranduire” a modelului Renault Sandero, prezentat la Salonul de la Paris anul trecut. Dacia Sandero inaugurează totodată şi noua siglă a mărcii, una care se aseamănă izbitor cu un desfăcător de sticle.
Deşi nu surprinde prin ceva anume, designul este agreabil. Partea frontală aduce prospeţime în gama Dacia, o dată cu sigla schimbându-se şi forma grilei radiatorului, dintr-una triunghiulară într-una dreptunghiulară. Farurile îmbracă bine colţurile caroseriei, iar spoilerul agresiv completează în mod fericit „faţa” lui Sandero. Apropo, oficialii Dacia susţineau în toamnă că modelul Dacia copie a lui Renault Sandero va purta alt nume. Până la urmă se pare că nu au avut inspiraţie. Ar fi fost frumos ca Dacia să aibă măcar un model cu nume de rezonanţă românească. Revenind la design, din lateral şi din spate Sandero nu mi se pare la fel de reuşit. Mânerele portierelor par din alt film, iar hayon-ul este prea bombat (fără îndoială o concesie făcută aspectului utilitar). Totuşi, este un model low-cost, aşa că nici designul nu putea fi unul extravagant.
Interior redesenat, motoare păstrate
Habitaclul aminteşte de Logan ca structură, însă francezii au lucrat mult la detalii. Bordul este mai rotunjit, consola centrală se îmbină armonios cu cele două aerisiri de deasupra, iar butoanele de pe consolă au primit un „facelift”. Şi feţele portierelor au fost redesenate, în ton cu noua tapiţerie. Spaţiul interior corespunde clasei compacte, la fel şi dimensiunile exterioare: 4,02 metri lungime, 1,75 metri lăţime şi 1,53 metri înălţime. Portbagajul poate înghiţi 320 litri (1.200 litri atunci când bancheta spate este rabatată complet). Totodată, Dacia susţine că cinci persoane pot călători confortabil în Sandero, datorită lăţimii de 1.425 mm la nivelul coatelor pasagerilor din spate.
Nimic nou sub capotă. Sandero preia aceleaşi motoare de la Logan, două pe benzină şi două diesel. În primul caz este vorba de cunoscutele 1,4 litri de 75 CP şi 1,6 litri 90 CP, iar în al doilea de la fel de cunoscutul 1,5 litri dCi, disponibil în două versiuni de putere: 70 şi 85 CP. Nimic oficial despre preţ, doar indiciul că Sandero va fi o maşină compactă vândută la preţul uneia de clasă mică. Constantin Stroe, vicepreşedintele Automobile Dacia, a lăsat însă să scape o informaţie preţioasă: cel mai ieftin Sandero va costa peste 7.000 euro, iar cea mai scumpă versiune nu va depăşi 10.000 euro. Livrările vor demara în iunie 2008.