Adio, Lucian Garbacea!

lucian_garbaceaLa nici un an de la trecerea în nefiinţă a lui Laurenţiu Moldovan, motorsportul românesc este din nou îndoliat. Săptămâna trecută, la Raliul Iaşiului, Lucian Gârbacea Senior şi-a pierdut viaţa în urma unui accident violent, petrecut în timpul unei probe speciale, pe un sector de mare viteză. Ca pilot care a avut un accident la curse din care a scăpat ca prin urechile acului şi ca om care a avut ocazia să stea de vorbă cu ambii piloţi dispăruţi, mi-e greu să exprim în cuvinte ceea ce simt… Şi totuşi…

Ce poţi să spui în faţa unei asemenea drame, mai ales când ştii că ţi se poate întâmpla şi ţie? Cum poţi, ca pilot mai mult sau mai puţin profesionist, să mergi mai departe? Cum poţi să le spui celor dragi că e un sport sigur şi că nu se poate să ţi se întâmple nimic? Sunt întrebări la care mi-e tot mai greu să răspund.

L-am cunoscut pe Lucian Gârbacea în 2008 la Râşnov, când a debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României. Îmi amintesc că venise la acea etapă cu un Citroen C2 R2 şi că reuşise timpi foarte buni. Am intrat în vorbă cu el şi mi-am dat seama că am în faţă un om teribil de pasionat, preocupat de performanţă, dar în acelaşi timp foarte deschis şi amabil. Un gentleman racer, aşa cum sunt foarte puţini la noi.

Înainte să ajung să concurez, m-am întrebat de multe ori ce resorturi interioare pot împinge un pilot să se urce într-o maşină de curse după ce a avut un accident serios. Răspunsul l-am aflat doar după ce eu însumi am trecut prin aşa ceva. În 2007, pe traseul de la Poiana Braşov, la a doua cursă din cariera mea, am derapat pe ploaie într-un viraj de stânga şi m-am izbit violent cu partea dreaptă a maşinii de un parapet de beton.

Maşina a fost distrusă complet, dar eu nu am avut nimic! Mi-am dat seama că lipsa de experienţă a fost de vină şi că nu se poate termina aşa aventura mea la curse, aşa că la o lună distanţă am revenit, cu o altă maşină. Deh, sportul ăsta e ca un drog. Eu am avut norocul ca în acea zonă să existe acel parapet, altfel nu ştiu ce s-ar fi întâmplat dacă ajungeam în prăpastia de dincolo…

Dar Lucian nu a avut acest noroc. Maşina lui s-a izbit de un copac la 140 km/h, chiar cu uşa din partea pilotului. Iată că şi într-o maşină nouă, foarte sigură, cum este acel Renault Clio, poţi să-ţi pierzi viaţa. Aşa a fost să fie. Din păcate acest om nu a mai avut ocazia să revină după accident. Sunt convins că ar fi făcut-o. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

PS: Fiul lui, Lucian Gârbacea Jr., el însuşi pilot de raliuri, a concurat la Raliul Iaşiului. Nu pot să-mi închipui ce e în sufletul lui. Dacă pierderea tatălui îl va face să renunţe la acest sport, toată lumea îl va înţelege. Dacă va continua, toţi vom fi alături de el.

Foto: www.autorally.ro

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

2 comentarii la „Adio, Lucian Garbacea!”

  1. Salut, te ajut cu placere, atat cat pot si cat ma pricep si eu. Vorbim pe mess

  2. sal … de ceva timp ma gandesc k ar fi bine sa a apuc si eu de curse sau ceva de genu .
    Ma gandesc k decat sa ma intrec p sosele , la liniute sau cu altii , poate k ar fi mai bn sa imi arat fortele in ceva organizat si care sa ma motiveze si mai mult.
    As dori niste sfaturi de la tn dak poti.
    Id-ul meu este ct565.
    Chiar asa vrea sa aflu mai multe informatii de la tn , deoarece tu esti deja akolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.