Alfabetul Audi incepe cu A1

După nenumărate teasere în care ne-au arătat ba farurile, ba pielea din interior, ba cine ştie ce alte nebunii, cei de la Audi s-au lăsat de jocuri şi au prezentat primele fotografii oficiale cu mezinul A1, concurentul propus de germani pentru segmentul premium al clasei mici.

Adică pentru aceia care strâmbă din nas la vederea unui Polo sau unei Fiesta, dar sunt extaziaţi când văd un Mini sau o Alfa MiTo. Îi ştim cu toţii, sunt fiţoşii şi fiţoasele marilor oraşe. Aşa, deci designul. Există un risc atunci când dai ‘jde mii de teasere înainte de lansare: lumea nu mai e surprinsă de rezultatul final. Ştiam deja cum arată A1 încă dinainte să fie lansat. Personal, nu cred că arată rău. Dar nici nu mă dă pe spate (sincer, nici un Audi nu mă dă pe spate la capitolul ăsta).

Design plicticos marca Audi

În afara farurilor mai îndrăzneţe, A1 nu aduce noutăţi semnificative: grila single-frame e acolo, spatele pare transplantat de la Audi Q5, iar rotunjimile caroseriei sunt exagerate. Probabil că din cauza asta au vopsit diferit arcurile care unesc montantul A de montantul C, pentru a mai diminua din impresia de masivitate. Mă aşteptam la o alură mai atletică, mai sportivă. Dar asta fiindcă sunt bărbat. Iar A1 nu e destinat în principal bărbaţilor, ci femeilor. Deci, punct lovit!

Platformă tehnică de la VW Polo

Ca dimensiuni, A1 este lung de 3,95 metri, lat de 1,74 metri şi înalt de 1,42 metri, adică are un gabarit similar cu Alfa Romeo MiTo şi Citroen DS3 şi uşor mai mare decât Mini. Aş adăuga şi Polo în lista asta, pentru că, de fapt, A1 este pe dedesubt un Polo. De la care moşteneşte inclusiv două dintre motoare, cele diesel. Este vorba de propulsoarele 1.6 TDI de 90 CP şi 1.6 TDI de 105 CP. Primul este şi cel mai economic din gamă, mulţumindu-se cu 3,8 litri de motorină la suta de kilometri. Dar cine să fie atât de zgârcit să nu aleagă motorul mai puternic, care consumă cu doar 0,1 litri mai mult?

La capitolul benzină, există două opţiuni: 1.2 TFSI de 85 CP şi 1.4 TFSI de 120 CP. Nici acestea nu consumă mult: 5,1, respectiv 5,4 litri/100 km. Toate motoarele sunt cuplate la transmisii manuale cu cinci trepte, doar cel de 122 CP beneficiind de şase trepte. Opţional, pentru acesta se poate alege şi o transmisie automată S-Tronic, cu şapte rapoarte.

Vânzările încep în vară, la un preţ de pornire nu mai mare de 16.000 euro. Succes Audi, dar eu merg pe mâna lui Polo. Băiete, un 1.2 TSI, te rog!

UPDATE: Audi a confirmat, prin vocea preşedintelui Rupert Stadtler, că A1 va fi produs în încă două versiuni de caroserie: Sportback, cu cinci portiere (2011) şi Cabriolet (2012). Tot în 2012 va apărea şi S1, versiunea cea mai sportivă, care va avea 180 CP. În plus, din 2011 îşi vor face apariţia în gamă şi alte motorizări: 1.2 TFSI de 105 CP, 1.2 TDI de 75 CP, 2.0 TDI de 140 CP şi 1.4 TFSI de 150 CP.

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.