Faimosul artist pop Andy Warhol lucra în 1987, anul morții sale, la o serie de picturi comandate de Daimler-Benz pentru sărbătorirea centenarului companiei. Americanul de origine slovacă nu a apucat să termine lucrările, însă cele finalizate pot fi admirate pe viu la Viena în această perioadă, pentru doar a doua oară în istoria lor.
În 1986, Daimler-Benz îi comanda artistului 80 de lucrări de artă inspirate de 20 de modele Mercedes-Benz. Warhol a acceptat imediat proiectul, însă moartea sa neașteptată, survenită un an mai târziu în urma unei operații la vezica biliară, a lăsat proiectul în aer.
Iată însă că acum, după mai mult de 20 de ani în care au fost inaccesibile publicului, lucrările finalizate de Warhol (35 de picturi pe pânză şi 12 desene reprezentând opt modele Mercedes-Benz) sunt toate expuse la Muzeul Albertina din Viena. Artistul a avut misiunea de a puncta momentele importante din istoria companiei, iar modelele alese sunt reprezentative: de la celebrul triciclu al lui Benz (Benz Patent Motorwagen – 1888), considerat primul automobil din lume, la legendarul 300SL Gullwing (1954) sau conceptul de avangardă C111 (1970).
Unele dintre maşini au fost desenate de Warhol de mână, cum ar fi monopostul W125 din 1937, iar altele au fost portretizate plecând de la fotografii schematizate, pe care le-a suprapus de mai multe ori pe aceeaşi pânză – cum e cazul modelului 400 Touring Car din 1925.
Expoziţia intitulată „Andy Warhol. Cars” include însă şi alte lucrări inspirate de maşinile mărcii din Stuttgart, incluzând desene şi picturi de Robert Longo, videoclipuri de Silvie Fluery şi sculpturi de Vincent Szarek. Aproape toate cele 60 de lucrări ale expoziţiei aparţin colecţiei Daimler.
Expoziţia poate fi vizitată până în 16 mai, aşa că dacă aveţi drum prin capitala Austriei şi iubiţi arta modernă, ştiţi unde să mergeţi. Singura dată când aceste lucrări au mai fost expuse în public a fost în 1988, la Tubingen, Germania.
PS: Mi-am permis să folosesc una dintre lucrări ca wallpaper la contul de Twitter. Eu zic că arată foarte bine.
Via | Der Spiegel