Aston Martin V12 Zagato, o masina de curse speciala

Aston Martin și Zagato au prezentat la Villa d’Este Concorso d’Eleganza un model absolut impresionant pentru a sărbători 50 de ani de la prima colaborare dintre constructorul britanic şi carosierul italian.

Denumit Aston Martin V12 Zagato, acest concept este bazat pe tehnica lui Aston Martin V12 Vantage, numai că spre deosebire de alte concepte, nu-și va petrece timpul pe la expoziții și saloane auto ci va concura la cursa de 24 de ore de la Nurburgring (25-26 iunie).

Designul mașinii este inspirat din modele mai vechi Aston Zagato, precum DB4GT Zagato, V8 Vantage Zagato și DB7 Zagato. Combinația dintre liniile clasice ale lui Aston Martin V12 Vantage și „artificiile” de stil realizate de Zagato este una impresionantă. Munca la acest proiect a început în 2010, caroseria din aluminiu fiind asamblată și modelată manual, exact cum procedau carosierii în trecut. Aripa față de exemplu conține șapte elemente diferite combinate și finisate manual pentru a obține o piesă unitară.

Elemente precum plafonul sculptat foarte înclinat, aerisirile uriașe din aripile față, stopurile „înfundate” în caroserie, linia neconvențională a părții din spate sau difuzorul de aer imens îi conferă lui V12 Zagato un aspect agresiv și elegant deopotrivă. Sub capota motorului se află același motor V12 de 6.0 litri care dezvoltă 517 CP și 570 Nm, exact ca în cazul lui V12 Vantage. Spre deosebire de acesta însă, V12 Zagato este mai ușor datorită pregătirii pentru curse, ceea ce înseamnă că e și mai rapid. Accelerația de la 0 la 100 km/h este estimată la puțin sub 4 secunde.

La cursa de la Nurburgring vor participa două astfel de modele, însă planurile Aston Martin și Zagato nu se opresc aici. Modelul va fi produs într-o serie limitată și pentru stradă.

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

Un comentariu la „Aston Martin V12 Zagato, o masina de curse speciala”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.