Benzina E10 creste consumul cu 5%

Probabil aţi auzit că în unele ţări europene s-a introdus deja benzina E10, care conţine 10% etanol (benzina actuală conţine 5% etanol). Există şi o listă cu maşinile care nu sunt compatibile cu această benzină, o puteţi consulta aici. Prin această măsură, Comisia Europeană consideră că va reduce emisiile de noxe şi va determina un consum mai mic de hidrocarburi.

Teoria e discutabilă, pentru că folosind benzina E10 motoarele au un consum mai mare. E normal, pentru că amestecul de benzină cu etanol are o putere calorică mai scăzută, etanolul arzând cu 30% mai puţin eficient decât benzina. Revista germană Auto Bild a realizat o anchetă despre benzina E10 care a revelat nişte lucruri interesante.

Nemţii au folosit un VW Golf 1.4 TSI pe care l-au alimentat cu benzină E10 şi cu care au parcurs diferite trasee. Pe autostradă, la viteză maximă cu pedala la podea, Golf-ul a consumat cu 1,2 litri mai mult benzină E10 decât benzină E5 (95 fără plumb actuală cu 5% etanol). Chiar şi în parcurs mixt (urban şi extraurban), consumul este cu 5% mai mare. La o viteză constantă de 140 km/h, Golf-ul a înregistrat un consum cu 3% mai mare.

Auto Bild a calculat că într-un an, cu un consum mediu mai mare cu 0,6 litri/10o km datorat folosirii E10, un şofer ajunge să plătească 176 euro în plus pe combustibil (la un rulaj de 20.000 km/an). Veţi zice că nu ne obligă nimeni să folosim E10, putem folosi în continuare benzina E5 până în 2013, conform dispoziţiilor date de geniile de la Comisia Europeană. Da, numai că, în Germania de exemplu, benzinarii au scumpit vechea benzină la nivelul celei Super 98.

Aşa că şoferii au de ales, cum să nu: plătesc mai scump benzina 95 sau alimentează cu mai multă benzină E10, care costă acum cât costa cea de 95 înainte. Avantajos, nu?

Rezultate test Auto Bild VW Golf 1.4 TSI:
Consum mixt (oraş / drum naţional):
Benzină 95 – 6,3 litri/100 km, benzină E10 – 6,6 litri/100 km
Consum viteză maximă:
Benzină 95 – 21 litri/100 km, benzină E10 – 22,2 litri/100 km
Consum la 140 km/h:
Benzină 95 – 9,5 litri/100 km, benzină E10 – 9,8 litri/100 km

PS: Nu ştiu dacă la noi s-a introdus încă benzina E10, cert este că benzinarii au obligaţia să afişeze la pompă inscripţia E10 iar eu n-am văzut-o pe nicăieri. Cum însă trăim într-o ţară în care consumatorii nu au nici un drept, e posibil să avem deja în rezervoare benzină E10…

Foto: ArhivaFoto.ro

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.