Benzina E10 creste consumul cu 5%

Probabil aţi auzit că în unele ţări europene s-a introdus deja benzina E10, care conţine 10% etanol (benzina actuală conţine 5% etanol). Există şi o listă cu maşinile care nu sunt compatibile cu această benzină, o puteţi consulta aici. Prin această măsură, Comisia Europeană consideră că va reduce emisiile de noxe şi va determina un consum mai mic de hidrocarburi.

Teoria e discutabilă, pentru că folosind benzina E10 motoarele au un consum mai mare. E normal, pentru că amestecul de benzină cu etanol are o putere calorică mai scăzută, etanolul arzând cu 30% mai puţin eficient decât benzina. Revista germană Auto Bild a realizat o anchetă despre benzina E10 care a revelat nişte lucruri interesante.

Nemţii au folosit un VW Golf 1.4 TSI pe care l-au alimentat cu benzină E10 şi cu care au parcurs diferite trasee. Pe autostradă, la viteză maximă cu pedala la podea, Golf-ul a consumat cu 1,2 litri mai mult benzină E10 decât benzină E5 (95 fără plumb actuală cu 5% etanol). Chiar şi în parcurs mixt (urban şi extraurban), consumul este cu 5% mai mare. La o viteză constantă de 140 km/h, Golf-ul a înregistrat un consum cu 3% mai mare.

Auto Bild a calculat că într-un an, cu un consum mediu mai mare cu 0,6 litri/10o km datorat folosirii E10, un şofer ajunge să plătească 176 euro în plus pe combustibil (la un rulaj de 20.000 km/an). Veţi zice că nu ne obligă nimeni să folosim E10, putem folosi în continuare benzina E5 până în 2013, conform dispoziţiilor date de geniile de la Comisia Europeană. Da, numai că, în Germania de exemplu, benzinarii au scumpit vechea benzină la nivelul celei Super 98.

Aşa că şoferii au de ales, cum să nu: plătesc mai scump benzina 95 sau alimentează cu mai multă benzină E10, care costă acum cât costa cea de 95 înainte. Avantajos, nu?

Rezultate test Auto Bild VW Golf 1.4 TSI:
Consum mixt (oraş / drum naţional):
Benzină 95 – 6,3 litri/100 km, benzină E10 – 6,6 litri/100 km
Consum viteză maximă:
Benzină 95 – 21 litri/100 km, benzină E10 – 22,2 litri/100 km
Consum la 140 km/h:
Benzină 95 – 9,5 litri/100 km, benzină E10 – 9,8 litri/100 km

PS: Nu ştiu dacă la noi s-a introdus încă benzina E10, cert este că benzinarii au obligaţia să afişeze la pompă inscripţia E10 iar eu n-am văzut-o pe nicăieri. Cum însă trăim într-o ţară în care consumatorii nu au nici un drept, e posibil să avem deja în rezervoare benzină E10…

Foto: ArhivaFoto.ro

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.