Benzina si motorina se scumpesc cu 20% din 2010

pompa_benzinaVeşti din ce în ce mai proaste pentru automobilişti! Preţul la pompă al combustibililor va sări în aer de la 1 ianuarie 2010, dată de la care accizele la benzină şi motorină se vor calcula la cursul leu-euro din 1 octombrie 2009. În acest moment accizele se calculează după cursul din 1 octombrie 2008.

Mai pe înţelesul tuturor, dacă anul trecut, la 1 octombrie, un euro valora 3,7364 lei lei, anul acesta la aceeaşi dată 1 euro era echivalentul a 4,2688 lei, acesta fiind cursul la care se vor calcula accizele anul viitor. Ce înseamnă pentru noi asta? Preţuri mai mari la benzină şi motorină cu circa 20%! Dar nu doar diferenţa de curs e de vină, ci şi faptul că accizele au fost mărite de „minunaţii” noştri guvernanţi.

E drept, în conformitate cu cerinţele Comisiei Europene, care ne vrea tot binele din lume. Astfel, la benzina fără plumb acciza va creşte cu 16 euro pe tonă, ajungând la 452 euro/tonă, în timp ce motorina va avea o acciză cu 11 euro mai mare, de 347 euro/tonă. Cum se traduc toate astea pentru şoferi?

Printr-un preţ al benzinei care va sări de la 4 lei/litru la circa 4,8 lei/litru, de la 1 ianuarie 2010, conform estimărilor analiştilor PriceWaterHouseCoopers. Preţul motorinei va creşte şi el proporţional cu mărirea accizei, dar va rămâne oricum combustibilul mai ieftin. Vă daţi seama că de la 4,8 lei la 5 lei nu mai e decât un mic pas pentru companiile petroliere, care îşi vor menţine profiturile intacte pentru că, nu-i aşa, consumatorul e fraier şi trebuie să plătească. Nu ştiu de ce, dar am impresia că vor fi tot mai puţini cei care vor plăti.

Şi asta nu e tot: aceiaşi analişti estimează creşteri de 30% la energia electrică şi de 34% la ţigări. În timp ce salariile noastre nu sunt corelate cu absolut nimic, taxele urcă iar preţurile ţin pasul cu cursul euro-leu. Trai neneacă…

PS: Companiilor petroliere care extrag jumătate din petrolul consumat în România din subsolul acestei ţări şi ni-l vând  mai apoi la preţuri de import, le doresc cât mai multe benzinării precum cea din imagine.

Sursa: Hotnews.ro

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

Un comentariu la „Benzina si motorina se scumpesc cu 20% din 2010”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.