Benzinariile dauneaza grav sanatatii

E foarte adevărat. Şi nu doar la figurat, prin preţurile uriaşe practicate, ci mai ales la propriu. Nu o spun eu, ci un grup de cercetători spanioli de la universitatea din Murcia, care a descoperit că aerul din jurul benzinăriilor conţine compuşi organici periculoşi pentru sănătate.

Nivelul acestor compuşi organici este net superior limitei normale acceptate. Într-un studiu publicat în „The Journal of Environmental Management”, oamenii de ştiinţă spanioli atenţionează că benzenul şi n-hexanul, substanţe cunoscute pentru faptul că măresc riscul apariţiei cancerului, ating lângă benzinării niveluri echivalente celor înregistrate în zonele urbane dens circulate.

Recomandarea cercetătorilor este ca locuinţele să fie construite la minimum 50 de metri distanţă de benzinării, ideal fiind ca această distanţă să fie de 100 metri în cazul caselor locuite de copii, bătrâni sau bolnavi.

Acum întreb şi eu aşa, că n-am ce face. Oare câte benzinării din oraşele şi comunele României sunt construite la minimum 50 de metri distanţă de case sau blocuri? Cine răspunde de sănătatea acelor oameni care s-au trezit peste noapte vecini cu o benzinărie? De riscul eventualelor explozii şi incendii nu mai întreb, pentru că e clar că nu s-a gândit nimeni la aşa ceva…

Via | Leblogauto

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

Un comentariu la „Benzinariile dauneaza grav sanatatii”

  1. Stiu ca e ciudat ce spun, mai ales ca sunt barbat si na.. nu suntem asa sensibili, dar de fiecare data cand intru intr-o benzinarie de-abia astept sa ies, de acolo. Cand „fac plinu”, mirosul ma deranjeaza destul de rau. Tin minte cand eram mic si tata tragea din rezervor in canistra ca sa-i dea vecinului niste benzina si ma ingrozesc. Eu n-as putea face asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.