Ce facem cu vitezistii patriei?

Două ştiri de săptămâna asta m-au făcut să mă gândesc serios dacă să mai circul cu maşina pe şosea sau să o vând şi să mă apuc de mersul cu trenul.

Prima ştire viza un oligofren care a fost surprins de radar cu 230 km/h în apropiere de Buzău, pe DN2/E85, spulberând orice „record” existent în materie. Luat la întrebări de poliţişti, bucureşteanul (e importantă precizarea asta) a replicat că de-asta şi-a cumpărat maşină puternică (Golf GTI), ca să meargă tare cu ea.

Cred că dacă aş fi fost în locul poliţistului m-aş fi abţinut cu greu să nu-i trag una după ceafă puţoiului de 23 de ani. Cât tupeu de nesimţit să ai să spui asta, după ce ai depăşit viteza legală cu 130 km/h? Şi mai hilară e sancţiunea primită de „băieţaş”: suspendarea permisului de conducere pe 4 luni şi amendă. Cât de mare e amenda nu am reuşit să aflu, deşi am căutat pe zeci de site-uri. Oricum, omul nu era la prima abatere: cu doi ani în urmă fusese prins cu 160 km/h, tot în Buzău, iar în „palmares” are 9 amenzi pentru viteză.

Cazul doi: un alt şofer „de excepţie”, tot bucureştean şi tot de 23 de ani, a fost înregistrat de radar cu 248 km/h, pe Autostrada Soarelui de data asta. Posesor de Porsche 911 Turbo, omul se grăbea să ajungă mai repede la plajă. Sancţiunea? Suspendarea permisului pe 90 de zile şi 540 lei amendă.

Vi se par normale sancţiunile astea? În ţări mai civilizate, astfel de abateri se pot solda cu confiscarea maşinii, anularea permisului de conducere, arest sau amenzi de mii de euro (uneori chiar zeci de mii). La noi, legea e mult mai blândă, aşa că ţi se poate suspenda permisul pe trei luni şi dacă ai mers cu 150 km/h în afara localităţii, dar şi dacă ai mers cu 200 km/h! Cât despre amenzi, ce ar mai fi de zis? Pentru băiatul de bani gata cu Porsche 911 Turbo, 540 lei înseamnă probabil o sticlă de şampanie mai puţin în club.

În ceea ce priveşte suspendarea permisului, pentru „băieţi” nu e o tragedie: se mai găsesc soluţii avocăţeşti, cu contestări de proces-verbal şi altele asemenea. Concluzia? Să tot mergi cu 250 la oră prin România…

Foto: captură stirileprotv.ro

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

3 comentarii la „Ce facem cu vitezistii patriei?”

  1. Totusi era pe autostrada nu e la fel de grav ca si cand se circula pe nationale cu viteze foarte mari unde pericolul te pandeste la fiecare clipa, cand ar putea sa-ti apara ceva in fata sau sa te trezesti cu un crater in drum.Oare cand vom putea sa circulam ca si nemtii cu orice viteza pe autostrada insa in cazul unui accident esti vinovat pentru ca ai avut viteza prea mare si nu ai putut evita, indiferent de ce viteza ai avut, responsabilitate maxima.

  2. extras codul stradal Italia !
    „40 km/h ma di non oltre 60 km/h i limiti massimi di velocità è soggetto alla sanzione amministrativa del pagamento di una somma da euro 500 a euro 2.000. Dalla violazione consegue la sanzione amministrativa accessoria della sospensione della patente di guida da uno a tre mesi.

    9-bis. Chiunque supera di oltre 60km/h i limiti massimi di velocità è soggetto alla sanzione amministrativa del pagamento di una somma da euro 779 a euro 3.119. Dalla violazione consegue la sanzione amministrativa accessoria della sospensione della patente di guida da sei a dodici mesi, ai sensi delle norme di cui al capo I, sezione II, del titolo VI.”

  3. Perfecta dreptate ! Politistii nu mai au autoritate si de asta se intampla astfel de lucruri si implicit suntem supusi unor pericole majore ! In plan secundar ar trebuii umblat la modul de obtinere a permiselor, ma refer aici la inlaturarea functionarilor corupti care declara admisi pe cei ce dau mita. As recomanda ca in cazuri de genul acesta sa fie cercetati toti cei implicati in acordarea permiselor !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.