Cum sa ramai calm la volan

Știu, câteodată îți vine să cobori geamul mașinii și să-l înjuri pe tupeistul care ți-a tăiat calea. Dar nu e deloc o idee bună. S-ar putea să audă că l-ai înjurat, iar de aici până la a te trezi pe targă cu o plagă împușcată nu e cale lungă. Uitați-vă la știri, nu exagerez cu nimic.

Dacă înjuratul este metoda prin care te descarci de nervi, foarte bine, înjură cât vrei tu de tare (dacă ești singur în mașină). Dar fă-o cu geamul închis, fără claxoane și fără flash-uri (dacă se poate și fără gesticulări), cu alte cuvinte nu căuta cu orice preț ca respectivul să vadă și eventual să audă că l-ai înjurat. Pentru mine asta e o metodă care funcționează și nici nu risc să ajung la știri.

Acum, pentru cei care nu obișnuiesc să înjure, există și la alte modalități de a rămâne calm la volan. Una ar fi să nu te lași surprins de manevrele periculoase făcute de ceilalți participanți la trafic. Fii pregătit întotdeauna pentru ce e mai rău, lasă-ți spațiu pentru frânare, fii precaut chiar dacă ai prioritate, observă-i pe ceilalți și stai departe de șoferii care merg haotic etc. Dacă te aștepți ca unul să nu-ți dea prioritate sau să ți se bage în față fără să semnalizeze, atunci surpriza ta, nervii și pagubele vor fi mai mici.

Poți să încerci și alte lucruri, cum ar fi să asculți o muzică relaxantă (nu foarte ritmată) sau să respiri adânc ori de câte ori simți că ți se urcă sângele în cap de nervi. Vei fi surprins, dar pentru unii funcționează. De asemenea, e bine să nu faci altora ceea ce ție nu-ți place, adică să claxonezi ca un mârlan, să te bagi „cu tupeu” în fața altora, să depășești coloana și după aia să vrei să te repliezi „like a boss”, etcetera, etcetera.

Reciproca e însă valabilă, așadar fii politicos cu ceilalți participanți la trafic și lasă-i să schimbe banda sau să iasă de pe drumuri lăturalnice (apropo, ultima e valabilă doar când în spatele tău sunt multe mașini și respectivul nu poate să iasă, în cazul în care ești singur pe drum vei părea ridicol dacă vei face gestul ăsta). Nu te costă nimic să faci astfel de gesturi, iar bunăvoința îți va fi întoarsă când, la rândul tău, vei avea nevoie de ajutorul altui șofer.

Dacă voi știți și alte modalități de a rămâne calmi la volan, nu fiți egoiști și scrieți-le în secțiunea comentarii. Până atunci, vă las cu cele 10 porunci pentru șoferi emise de Vatican (nu glumesc, chiar există).

 1. You shall not kill.
 2. The road shall be for you a means of communion between people and not of mortal harm.
 3. Courtesy, uprightness and prudence will help you deal with unforeseen events.
 4. Be charitable and help your neighbor in need, especially victims of accidents.
 5. Cars shall not be for you an expression of power and domination, and an occasion of sin.
 6. Charitably convince the young and not so young not to drive when they are not in a fitting condition to do so.
 7. Support the families of accident victims.
 8. Bring guilty motorists and their victims together, at the appropriate time, so that they can undergo the liberating experience of forgiveness.
 9. On the road, protect the more vulnerable party.
 10. Feel responsible towards others.

Foto: ArhivaFoto.ro

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

4 comentarii la „Cum sa ramai calm la volan”

 1. Foarte tare! Sunt perfect de acord şi mereu am căutat să fac ce ai descris tu aici.
  „apropo, ultima e valabilă doar când în spatele tău sunt multe mașini și respectivul nu poate să iasă, în cazul în care ești singur pe drum vei părea ridicol dacă vei face gestul ăsta” – la asta mă gândesc deseori şi mă asigur că sunt alte maşini în spatele meu înainte de a face asta. Gând în gând :))
  Recunosc însă că am mai avut momente, foarte rare ce-i drept, când am acţionat şi eu ca un cocalar. Dar apoi mă simţeam foarte vinovat 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.