Dacia Duster, low-cost si la siguranta: doar trei stele la testele EuroNCAP

Ştiţi care e primul motiv pentru care românii de la oraş îşi cumpără SUV-uri, nu? Ca să fie remarcaţi mai uşor, să se „dea mari” pe româneşte. Dacă îi întrebi însă, justificarea lor e alta: pentru că sunt sigure. Ei bine, nu chiar toate. La ultima sesiune de testare a EuroNCAP, SUV-ul preferat al românilor, Dacia Duster, a scos un punctaj de 3 stele. Adică mediocru, sub standardele constructorilor auto europeni, inclusiv Renault.

La impactul frontal, pasagerii sunt supuşi unui risc mediu de rănire în zonele pieptului şi genunchilor, la fel de mare fiind riscul pentru gât în cazul unui impact din spate. Duster a întrunit 74% din punctajul maxim la capitolul protecţiei oferite pasagerilor şi 79% la protecţia copiilor, însă doar 28% la protecţia pietonilor şi 29% la dotările de siguranţă. Oficialii EuroNCAP au reproşat lipsa ESP-ului în dotarea standard, a avertizorului de centură pentru pasagerul din dreapta, precum şi a unui sistem de limitare a vitezei (cruise-control).

Sincer, mă aşteptam la mai mult, nu la cinci stele, dar măcar la patru, având în vedere că Renault e un maestru al siguranţei. Aici găsiţi fişa completă a crash-testului cu Dacia Duster.

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

2 comentarii la „Dacia Duster, low-cost si la siguranta: doar trei stele la testele EuroNCAP”

  1. imi pare rau dar sa nu uitam ca totusi e o masina romaneasca.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.