Dacia Duster, low-cost si la siguranta: doar trei stele la testele EuroNCAP

Ştiţi care e primul motiv pentru care românii de la oraş îşi cumpără SUV-uri, nu? Ca să fie remarcaţi mai uşor, să se „dea mari” pe româneşte. Dacă îi întrebi însă, justificarea lor e alta: pentru că sunt sigure. Ei bine, nu chiar toate. La ultima sesiune de testare a EuroNCAP, SUV-ul preferat al românilor, Dacia Duster, a scos un punctaj de 3 stele. Adică mediocru, sub standardele constructorilor auto europeni, inclusiv Renault.

La impactul frontal, pasagerii sunt supuşi unui risc mediu de rănire în zonele pieptului şi genunchilor, la fel de mare fiind riscul pentru gât în cazul unui impact din spate. Duster a întrunit 74% din punctajul maxim la capitolul protecţiei oferite pasagerilor şi 79% la protecţia copiilor, însă doar 28% la protecţia pietonilor şi 29% la dotările de siguranţă. Oficialii EuroNCAP au reproşat lipsa ESP-ului în dotarea standard, a avertizorului de centură pentru pasagerul din dreapta, precum şi a unui sistem de limitare a vitezei (cruise-control).

Sincer, mă aşteptam la mai mult, nu la cinci stele, dar măcar la patru, având în vedere că Renault e un maestru al siguranţei. Aici găsiţi fişa completă a crash-testului cu Dacia Duster.

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

2 comentarii la „Dacia Duster, low-cost si la siguranta: doar trei stele la testele EuroNCAP”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.