De ce e bine să te grăbești încet

Vi s-a întâmplat să vă surprindeți conducând agresiv, cu viteză mare, chiar dacă nu aveați o limită de timp în care trebuia să vă încadrați? Mă gândeam eu.

Suntem atât de afectați de stresul de zi cu zi și atât de virusați de epoca vitezei încât nu putem să ne relaxăm nici măcar atunci când totul ne-ar îmbia să facem asta: drumul bun, vremea frumoasă, peisajul superb, compania perfectă…

Cum ar fi însă dacă ați vedea în drumul pe care îl aveți de parcurs o aventură și nu o corvoadă? Sau măcar un lucru necesar, nu o tortură. Veți vedea că veți începe să priviți lucrurile cu alți ochi. Nu veți mai încerca să-i depășiți pe toți ceilalți, nu-i veți mai înjura pe cei care se mișcă mai încet sau fac greșeli și, în general, nu vă va mai fierbe sângele în vine pentru orice fleac. Fiți amabili și înțelegători cu ceilalți și veți vedea că asta se întoarce asupra voastră – nu sunt vorbe goale, vă provoc să încercați.

Ca să nu mai spun că atunci când ne enervăm la volan din diverse motive, suntem mult mai predispuși să facem greșeli care ne pot costa, în cel mai bun caz, bani. Așadar, încercați ca la următoarea voastră deplasare cu mașina să nu mai depășiți viteza legală, să nu-l mai claxonați pe începătorul din fața voastră pentru că se asigură prea mult timp înainte să pătrundă în intersecție, să nu mai apostrofați pietonul care traversează prea încet pe zebră, să nu puneți o frână violentă în fața celui care v-a tăiat calea mai devreme – pe scurt, să nu vă pierdeți cumpătul.

Știu, sunt sfaturi pe care le-ați putea auzi și de la un specialist în terapia controlului furiei, dar asta nu înseamnă că nu merită încercate. Dacă nu credeți că toate astea vor avea un efect, faceți un mic exercițiu. Porniți un cronometru atunci când plecați de acasă și încercați să conduceți prudent, fără agresivitate, cu înțelegere și respect față de ceilalți participanți la trafic. Opriți cronometrul odată ajunși la destinație și comparați timpul parcurs cu durata medie a aceleiași deplasări făcute în stil „sportiv” – așa cum am auzit eu pe cineva descriind stilul de condus agresiv, cu tupeu, de genul celui pe care încă îl mai vedem prin București și alte orașe ale țării.

Vă garantez că întârzierea (dacă va exista) va fi de ordinul secundelor, cel mult a câtorva minute. Dar veți ajunge la destinație calm, cu mașina întreagă și mulțumit că i-ați ajutat pe ceilalți participanți la trafic în loc să „le luați fața.”

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

Un comentariu la „De ce e bine să te grăbești încet”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.