De la 1 august rovinieta va fi platita doar electronic

indicator_rovinieteGuvernanţii noştri au rezolvat şi ultima problemă care ne stătea pe suflet: au anunţat că de la 1 august 2010 rovinieta nu va mai fi eliberată sub forma acelui abţibild care nu mai putea fi dezlipit de pe parbriz, tariful urmând a fi achitat printr-un sistem informatic. Nu vă gândiţi la Star Trek sau la alte nebunii, ideea e simplă: rovinietele se vor putea achiziţiona prin intermediul unui site internet, iar maşinile ale căror proprietari nu au plătit taxa vor fi depistate în trafic de către camerele de supraveghere.

Wow! Să le mulţumim pentru acest progres incredibil! Scopul, bineînţeles, este unul nobil, în folosul cetăţeanului: „Acest sistem este util pentru conducătorii auto, pentru că nu vor mai fi oprite şi controlate toate vehiculele în scopul verificării achitării tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale. Vor fi oprite numai acele vehicule pentru care există suspiciunea că deţinătorii nu au achitat acest tarif„, se arată în proiect.

De la 1 august 2010, tarifele anuale pentru rovinietă vor fi următoarele: 28 euro pentru autoturisme, 96 euro pentru autovehiculele de marfă sub 3,5 tone, 320 de euro pentru cele între 3,5 şi 7,5 tone, 560 euro pentru camioanele între 7,5 şi 12 tone, precum şi pentru vehiculele de pasageri cu peste 23 de locuri şi 720 euro pentru camioanele cu masă de peste 12 tone.

Şi acum distracţia: şoferii prinşi fără rovinietă vor plăti între 250 şi 500 de lei pentru autoturisme, între 750 şi 1.200 de lei pentru vehiculele cu masa maximă de 3,5 tone şi până la 4.500 de lei pentru cele mai grele camioane. Totodată, li se va reţine certificatul de înmatriculare până vor face dovada plăţii rovinietei.

Aşadar noi, şoferii, trebuie să plătim rovinieta chiar dacă mergem prin gropi şi ne rupem maşinile. Dar pe cei de la transporturi şi drumuri cine îi amendează pentru bătaia de joc de pe şosele? Când vor fi şoferii despăgubiţi pentru pagubele produse maşinilor din cauza drumurilor proaste? Când… va zbura porcul?

Sursa: Automarket

Foto: www.scalaholding.ro

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.