Despre cauciucurile de iarna, la noi si in Europa

Proiectul de ordonanță de urgenţă care prevede obligativitatea şoferilor de a folosi cauciucuri de iarnă în perioada 1 noiembrie – 31 martie generează în continuare foarte multe discuţii. E normal, întrucât afectează foarte mulţi oameni, însă nu doar aceasta este singura cauză.

Celălalt motiv este că proiectul are foarte multe lipsuri. Un exemplu: nu se vorbeşte nicăieri despre anvelopele all-season. În mod normal, o maşină dotată cu astfel de anvelope poate circula în siguranţă şi iarna, dacă pneurile au aplicată eticheta „M+S” (mud and snow). Proiectul vorbeşte însă doar de anvelopele de iarnă. Ce fac oamenii care au cauciucuri all-season? Primesc amenzi sau nu?

O altă ambiguitate: nu se specifică cu câte pneuri de iarnă trebuie să fie dotat un autoturism, două sau patru? E important, pentru că se poate circula şi cu două pneuri de iarnă, dacă acestea sunt montate pe roţile motoare.

Citeşte articolul întreg pe Ziare.com

Foto: forum.club4x4.ro

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

2 comentarii la „Despre cauciucurile de iarna, la noi si in Europa”

  1. Sunt sigur ca in zilele urmatoare vor aparea si adevaratele motive pentru care guvernantii vor sa ne bage pe gat ordonanta asta, in forma asta si in foarte mare graba. Este prea dubioasa: nu exista o minima dezbatere pe marginea acesteia, se doreste adoptarea ei pe nerasuflate, intr-o forma rigida, fara amendamente de bun-simt, cum ar fi ca pneurile de iarna sa fie obligatorii doar cand pe drumuri exista polei, zapada sau gheata. Abia astept sa vad care sunt beneficiarii reali ai acestei ordonante.

  2. …pai din toata mascarada asta cu specific Romanesc, iese la iveala faptul in plina criza unii vor face bani grei pe carca noastra, asa ca ce mai conteaza toate aceste intrebari, trebuie sa cumparam !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.