Drumurile noastre, cimitire

Ne-am obișnuit într-atât cu crucile de pe marginea șoselelor și străzilor patriei, încât nu ne mai provoacă nici o reacție. Sunt atât de multe că au devenit parte integrantă a peisajului, la fel ca bornele kilometrice sau indicatoarele rutiere. Doar dacă treci pe lângă o cruce atunci când cineva aprinde o lumânare sau pune o floare conștientizezi de fapt ce se întâmplă. Drumurile noastre sunt cimitire. Nu pot să-mi imaginez ce poate fi în sufletul oamenilor care își pierd copiii, frații sau părinții într-un mod atât de absurd. Sper să nu aflu și nici voi să nu aflați niciodată.

În condițiile astea, ca om nu poți să nu te întrebi ce poți face tu pentru a reduce numărul de decese pe șoselele din România. Da, știu, infrastructura e praf, dar nici șoferii nu sunt mai buni. Cum ar fi dacă toți am respecta viteza legală? Cum ar fi dacă ne-am asigura foarte bine înainte de a schimba direcția de mers și am semnaliza cu suficient de mult timp înainte? Sau dacă nu am confunda șoseaua cu o pistă de curse? Cum ar fi dacă nu ne-am mai asuma nici un risc la volan, în afara celui inevitabil de a porni la drum?

Semnele sunt acolo. Trebuie doar să deschideți ochii. Și ei au fost exact ca noi. Poate că și-au luat ochii de la drum pentru o secundă să schimbe postul de radio sau să citească un sms. Poate au crezut că nimic nu li se poate întâmpla și au călcat cât au putut de tare accelerația. Sau poate, pur și simplu, n-au avut decât vina că se aflau în locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Măcar noi, cei norocoși, să învățăm ceva din toate astea.

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.