Drumurile noastre, cimitire

Ne-am obișnuit într-atât cu crucile de pe marginea șoselelor și străzilor patriei, încât nu ne mai provoacă nici o reacție. Sunt atât de multe că au devenit parte integrantă a peisajului, la fel ca bornele kilometrice sau indicatoarele rutiere. Doar dacă treci pe lângă o cruce atunci când cineva aprinde o lumânare sau pune o floare conștientizezi de fapt ce se întâmplă. Drumurile noastre sunt cimitire. Nu pot să-mi imaginez ce poate fi în sufletul oamenilor care își pierd copiii, frații sau părinții într-un mod atât de absurd. Sper să nu aflu și nici voi să nu aflați niciodată.

În condițiile astea, ca om nu poți să nu te întrebi ce poți face tu pentru a reduce numărul de decese pe șoselele din România. Da, știu, infrastructura e praf, dar nici șoferii nu sunt mai buni. Cum ar fi dacă toți am respecta viteza legală? Cum ar fi dacă ne-am asigura foarte bine înainte de a schimba direcția de mers și am semnaliza cu suficient de mult timp înainte? Sau dacă nu am confunda șoseaua cu o pistă de curse? Cum ar fi dacă nu ne-am mai asuma nici un risc la volan, în afara celui inevitabil de a porni la drum?

Semnele sunt acolo. Trebuie doar să deschideți ochii. Și ei au fost exact ca noi. Poate că și-au luat ochii de la drum pentru o secundă să schimbe postul de radio sau să citească un sms. Poate au crezut că nimic nu li se poate întâmpla și au călcat cât au putut de tare accelerația. Sau poate, pur și simplu, n-au avut decât vina că se aflau în locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Măcar noi, cei norocoși, să învățăm ceva din toate astea.

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.