Dubla Ferrari in prima cursa din 2010. Alonso castiga pe ghinionul lui Vettel

Şi începu şi Formula 1. Cu câteva schimbări de regulament. Cea mai importantă, interdicţia realimentării cu combustibil în timpul cursei. Care a adus şi bune şi rele. Plecate în cursă cu peste 250 litri de combustibil la bord, maşinile au fost lente în prima parte a cursei, una anostă care putea fi confundată cu o defilare. E drept, şi circuitul din Bahrain a contribuit la lipsa spectacolului, fiind, ca toate cele construite de Hermann Tilke, o pistă superbă ca arhitectură, dar nu concepută pentru depăşiri.

După cum au decurs lucrurile în prima parte, puteai să juri că în regulament s-a introdus şi interdicţia efectuării depăşirilor. Numai că spectacolul s-a îmbunătăţit pe parcurs, o dată cu intrările la boxe pentru schimbarea pneurilor şi o dată ce maşinile au devenit tot mai uşoare.

Startul a fost excelent pentru Sebastian Vettel, care a plecat din pole-position şi părea că nu poate fi prins din urmă de nimeni, distanţându-se la cinci secunde de Alonso înainte de primele opriri la boxe. În turul 34 însă, motorul său a început să piardă putere, iar Vettel a fost depăşit de Alonso şi apoi de Massa. Cei doi nu au mai schimbat ordinea până la final, Ferrari reuşind dubla, iar Alonso prima victorie la debutul pentru Scuderia.

Şi Lewis Hamilton a profitat de problemele lui Vettel, terminând pe trei, la 23 de secunde de câştigător. Vettel a reuşit totuşi să treacă linia de finish al patrulea, obţinând puncte valoroase, în ciuda problemelor tehnice. Germanul a fost urmat de componenţii echipei Mercedes GP, Nico Rosberg şi Michael Schumacher, care nu au impresionat cu nimic. Septuplul campion mondial a pierdut primul său duel cu coechipierul. Următorul rendez-vous cu Formula 1 e peste două săptămâni la Melbourne.

PS: Mi-a plăcut să văd din nou cauciucurile slick pe maşinile de Formula 1. Iar sistemul nou de punctare (vezi mai jos) mi se pare o idee bună, pentru că dă o importanţă mai mare victoriei.

CLASAMENTUL MP AL BAHRAINULUI:

Loc Pilot     Echipă           Timp
 1. Alonso    Ferrari          1h39:20.396
 2. Massa     Ferrari          +  16.099
 3. Hamilton   McLaren-Mercedes      +  23.182
 4. Vettel    Red Bull-Renault      +  38.713
 5. Rosberg    Mercedes          +  40.263
 6. Schumacher  Mercedes          +  44.180
 7. Button    McLaren-Mercedes      +  45.260
 8. Webber    Red Bull-Renault      +  46.308
 9. Liuzzi    Force India-Mercedes    +  53.089
10. Barrichello  Williams-Cosworth     + 1:02.400
11. Kubica    Renault          + 1:09.093
12. Sutil     Force India-Mercedes    + 1:22.958
13. Alguersuari  Toro Rosso-Ferrari     + 1:32.656
14. Hulkenberg  Williams-Cosworth     +   1 tur
15. Kovalainen  Lotus-Cosworth       +   1 tur
16. Buemi     Toro Rosso-Ferrari     +  3 tururi
17. Trulli    Lotus-Cosworth       +  3 tururi

Cel mai rapid tur: Alonso, 1:58.287

Neclasaţi/Abandonuri:

Pilot     Echipă            În turul
De la Rosa  Sauber-Ferrari        30
Senna     HRT-Cosworth         18
Glock     Virgin-Cosworth       17
Petrov    Renault           14
Kobayashi   Sauber-Ferrari        12
Di Grassi   Virgin-Cosworth       3
Chandhok   HRT-Cosworth         2

CLASAMENTE GENERALE:

Piloţi:           Constructori:       
 1. Alonso    25 p   1. Ferrari          43 p
 2. Massa     18    2. McLaren-Mercedes      21
 3. Hamilton   15    3. Mercedes          18
 4. Vettel    12    4. Red Bull-Renault      16
 5. Rosberg    10    5. Force India-Mercedes    2
 6. Schumacher   8    6. Williams-Cosworth      1
 7. Button     6
 8. Webber     4
 9. Liuzzi     2
10. Barrichello  1

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.