Ferrari F10, masina cu care Scuderia ataca titlul mondial in Formula 1

Ferrari a dezvăluit astăzi monopostul de Formula 1 cu care va participa în acest an în „Marele Circ”. Denumită F10, maşina este rezultatul a mai multor luni de muncă, echipa începând lucrul la aceasta încă din timpul sezonului trecut, când era clar că şansele la titlu sunt compromise.

Deşi anul trecut Scuderia a câştigat o singură cursă (la Spa-Francorchamps, prin Raikkonen), pentru 2010 speranţele sunt mari. La echipă a venit dublul campion mondial Fernando Alonso, iar Felipe Massa şi-a revenit după accidentul de la Hungaroring. În plus, maşina este una la care s-a lucrat pe îndelete.

Difuzor de aer dublu

Atuul principal al noii maşini? Difuzorul de aer din spate. „Este mult mai mare şi se comportă mult mai bine comparativ cu cel de anul trecut„, a declarat Nicholas Tombazis, designerul-şef al Ferrari. „Difuzorul dublu a revoluţionat concepţia acestui proiect. Punctul nostru forte este faptul că maşina, motorul şi transmisia au fost concepute sub acelaşi acoperiş„, l-a completat Aldo Costa, directorul tehnic al echipei. Din păcate, Ferrari nu a dezvăluit difuzorul pe maşina expusă, partea din spate fiind ascunsă privirilor jurnaliştilor.

Este şi normal, echipele din Formula 1 se ascund unele de celelalte, pentru că într-un sport atât de competitiv orice componentă diferită poate face diferenţa (vezi Brawn GP anul trecut şi povestea difuzorului).

În privinţa motorului, se ştie că echipele nu au voie să facă modificări structurale: „Motorul nu poate fi schimbat, deci în acest an nu mai avem KERS, am investit în materiale şi procese pentru a reduce costurile, am optimizat combustibilii şi lubrifianţii astfel încât să facem din F10 o maşină victorioasă„, spune Luca Marmorini, şeful departamentului motoare.

Ca aspect, monopostul este foarte similar celui de anul trecut, cu excepţia difuzorului de aer care nu se ştie încă cum arată. Culoarea roşie e predominantă, însă cele două eleroane sunt albe, la cererea sponsorului principal Santander, al cărui nume tronează pe acestea.

Pentru „maniacii” datelor tehnice, iată detaliile furnizate de Ferrari:

ŞASIU:

– construit din fibră de carbon
– cutie de viteze amplasată longitudinal
– diferenţial autoblocant
– cutie de viteze semiautomată secvenţială controlată electronic, cu sistem quick shift
– număr de trepte: 7 + marşarier
– frâne pe discuri ventilate din fibră de carbon, produse de Brembo
– suspensie independentă de tip push rod
– greutate totală cu apă, uleiuri şi pilot: 620 kg
– roţi faţă spate produse de BBS, pe 13 ţoli

MOTOR:

– tip: 056
– număr de cilindri: 8
– bloc motor turnat din aluminiu, V8 la 90 de grade
– numar de supape: 32
– distribuţie pneumatică
– cilindree: 2.393 cm cubi
– greutate motor: peste 95 kg
– injecţie şi aprindere electronice
– carburant: Shell V-Power
– ulei de motor: Shell Helix Ultra

Foto: Ferrari

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.