Ford incepe angajarile serioase la Craiova: angajeaza 500, trimite acasa 250

La începutul acestui an, Ford a anunțat că va angaja 500 de oameni la uzina din Craiova până în luna iunie. Până aici nimic anormal, având în vedere că în Bănie trebuie să înceapă în curând producția lui B-MAX. Numai că locurile de muncă create vor fi de fapt 250, deoarece Ford a demarat un program de „plecări voluntare” (vă las pe voi să traduceți această expresie) pentru 250 de angajați care nu mai au mult până la pensionare.

Practic, sunt vizați acei angajați care nu mai au mulți ani până la vârsta pensionării. Aceștia sunt „încurajați” să iasă la pensie anticipată parțial cu salarii compensatorii cuprinse între 6 și 24 de luni, direct proporțional cu perioada rămasă până la pensionare. Este o practică legală inclusă în noua lege a pensiilor și poate fi cerută de angajații cu stagiu complet de cotizare de peste 28 de ani (în cazul femeilor) şi de peste 33 de ani (în cazul bărbaţilor). În plus, angajații uzinei care își dau demisia, primesc automat salariul net pe o perioadă de 24 de luni.

Potrivit contractului de privatizare Ford nu are voie să deruleze nici un plan de concedieri la uzină, ca parte a unui program de restructurare. De aceea apelează la aceste „plecări voluntare”.Oare pentru asta le-a acordat statul român mai multe ajutoare de zeci de milioane de euro celor de la Ford?

Iată ce zice compania pentru Gazeta de Sud: „Ford România va derula un program de încetare voluntară a relaţiilor de muncă pentru salariaţii TESA, menit să alinieze colectivul de angajaţi de la Craiova cu modelul utilizat de Ford în restul centrelor de operaţiuni din întreaga lume“.

Sursa: Gazeta de Sud

 

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

Un comentariu la „Ford incepe angajarile serioase la Craiova: angajeaza 500, trimite acasa 250”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.