Ford incepe angajarile serioase la Craiova: angajeaza 500, trimite acasa 250

La începutul acestui an, Ford a anunțat că va angaja 500 de oameni la uzina din Craiova până în luna iunie. Până aici nimic anormal, având în vedere că în Bănie trebuie să înceapă în curând producția lui B-MAX. Numai că locurile de muncă create vor fi de fapt 250, deoarece Ford a demarat un program de „plecări voluntare” (vă las pe voi să traduceți această expresie) pentru 250 de angajați care nu mai au mult până la pensionare.

Practic, sunt vizați acei angajați care nu mai au mulți ani până la vârsta pensionării. Aceștia sunt „încurajați” să iasă la pensie anticipată parțial cu salarii compensatorii cuprinse între 6 și 24 de luni, direct proporțional cu perioada rămasă până la pensionare. Este o practică legală inclusă în noua lege a pensiilor și poate fi cerută de angajații cu stagiu complet de cotizare de peste 28 de ani (în cazul femeilor) şi de peste 33 de ani (în cazul bărbaţilor). În plus, angajații uzinei care își dau demisia, primesc automat salariul net pe o perioadă de 24 de luni.

Potrivit contractului de privatizare Ford nu are voie să deruleze nici un plan de concedieri la uzină, ca parte a unui program de restructurare. De aceea apelează la aceste „plecări voluntare”.Oare pentru asta le-a acordat statul român mai multe ajutoare de zeci de milioane de euro celor de la Ford?

Iată ce zice compania pentru Gazeta de Sud: „Ford România va derula un program de încetare voluntară a relaţiilor de muncă pentru salariaţii TESA, menit să alinieze colectivul de angajaţi de la Craiova cu modelul utilizat de Ford în restul centrelor de operaţiuni din întreaga lume“.

Sursa: Gazeta de Sud

 

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

Un comentariu la „Ford incepe angajarile serioase la Craiova: angajeaza 500, trimite acasa 250”

  1. Sa angajeze mai multi ca au cu ce. Ford este o companie cu un buget mai mare decat al unor tari. Sa creeze locuri de munca multe.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.