Formula 1 a inceput. Vettel si Red Bull raman de neatins

Sezonul 2011 de Formula 1 a început la Melbourne cu destule noutăţi importante: un nou furnizor de pneuri (Pirelli), reintroducerea sistemului KERS şi introducerea unuia nou denumit Drag Reduction System (DRS). Ultimele două au ca scop înmulţirea depăşirilor, însă judecând după ce am văzut în Australia nu mi se pare că această intenţie s-a materializat.

Aşa cum arătase încă din calificări, Red Bull (a se citi aici în primul rând Sebastian Vettel) a dominat clar ostilităţile, echipa austriacă fiind de neatins. Plecat din pole-position, campionul mondial en-titre a dominat cursa de la început până la final, chiar dacă a fost urmărit cu o asiduitate remarcabilă de Lewis Hamilton, care din turul 33 a rulat cu podeaua maşinii desprinsă.

Englezul de la McLaren a terminat cursa pe doi, însă surpriza cea mai mare a fost ocupantul locului al treilea, rusul Vitaly Petrov de la Renault. Acesta a dovedit că nu doar criteriile politice au stat la baza propulsării sale în Formula 1, ci şi talentul. Plecat de pe şase, Petrov a urcat pe poziţia a patra după primul viraj, profitând de trasele greşite abordate de Button şi Alonso. Rusul a mai câştigat un loc după prima rundă de opriri la boxe şi nu l-a mai cedat până la final, obţinând prima lui clasare pe podium din carieră.

Nu pot însă să nu mă gândesc la ce ar fi făcut Kubica la Melbourne, dacă Petrov a terminat cursa pe trei… Cu polonezul la start, Renault ar fi fost echipa ideală a Europei de Est. Sper să-şi revină cât mai curând după accidentul oribil de la raliuri şi să-l vedem chiar anul ăsta în monopostul de Formula 1 Renault.

Pe patru a terminat Alonso, care spre deosebire de primii trei clasaţi a adoptat o strategie cu trei opriri la boxe. Cu atât mai meritorie e clasarea lui cu cât nici Ferrari-ul nu a rupt gura târgului, iar startul a fost unul foarte slab, spaniolul căzând de pe cinci pe nouă înainte de primul viraj. Cursa de recuperare a lui Alonso a făcut ca acesta să termine cursa pe patru, în timp ce Massa a încheiat cursa pe şapte, beneficiind de descalificarea celor două monoposturi Sauber-Ferrari (pentru eleron posterior neregulamentar).

Mercedes GP a avut o cursă de coşmar, ambii piloţi abandonând. Schumi în turul 19 după ce chiar din primul tur avusese o pană de cauciuc pe spate, iar Rosberg în turul 22, după ce a fost acroşat de Barrichello.

În rest, spectacolul nu mi s-a părut îmbunătăţit faţă de ceea ce am văzut anul trecut, dovadă că schimbările de regulament n-au adus mai multe depăşiri. Poate că e de vină doar prima cursă, să vedem ce va fi în următoarea (Malaysia, 10 aprilie).

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

Un comentariu la „Formula 1 a inceput. Vettel si Red Bull raman de neatins”

  1. Salut, nu stiu cu cine sa vorbesc asa ca postez si eu o intrebare pe forumul tau.
    Intrebarea mea este, de unde pot sa imi iau bilete pentru o cursa, si niste informatii. Vreau sa ma duc la monza iar biletele de pe site ul lor oficial nu inteleg nimica.

    Daca sti ceva te rog sa imi zici si mie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.