Fumatul la volan va fi interzis in curand in Italia

fumator la volanDupă ce, în urmă cu doi ani, Marea Britanie a trecut fumatul la volan pe lista contravenţiilor, Italia va adopta în curând aceeaşi măsură. Senatul din Peninsulă lucrează la un proiect de lege pe această temă, motivaţia fiind aceea că „ţigara reduce nivelul atenţiei, iar la volan acest lucru poate ucide”.

Chiar dacă fumătorilor li se pare un fleac, fumatul la volan chiar este periculos. Statisticile arată că pentru a răspunde la mobil atenţia şoferului este distrasă pentru două secunde, în timp ce, pentru a aprinde o ţigară, atenţia îi e distrasă timp de 5 secunde! Aşadar, riscurile sunt mult mai mari, iar problema e una demnă de luat în seamă.

În acest moment, în Marea Britanie, fumatul la volan este sancţionat la fel ca folosirea celularului fără sistem hands-free: 90 euro amendă şi trei puncte de penalizare.

Nu ştiu dacă şi când România se va alinia la această tendinţă, dar cred că tot mai multe state europene o vor face. Probabil se va extinde la nivelul întregii Uniuni Europene, aşa că într-un final vom fi şi noi obligaţi să ne conformăm.

Pînă atunci eu am altă problemă: ce ne facem cu nesimţiţii care aruncă mucurile de ţigară pe geam, pe ei cine îi amendează?

PS: Apropo de legi de acest gen, în California este interzis să fumezi în maşină în prezenţa unui minor. Mi se pare un lucru de bun-simţ, care ar trebui aplicat şi la noi. Un copil nu se poate apăra singur de un adult iresponsabil.

Via | autoblog.it

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

2 comentarii la „Fumatul la volan va fi interzis in curand in Italia”

  1. Invata sa vorbesti si sa te comporti ca un om civilizat si mai vorbim. Acum ar fi un efort inutil sa incerc sa comunic cu tine.

  2. Hai m-ai date-n pută mea „Până atunci eu am altă problemă: ce ne facem cu nesimțiții care aruncă mucurile de țigară pe geam, pe ei cine îi amendează?” auzi vorba la el. Asta de deranjează cel mai mult în tara asta?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.