Fumatul la volan va fi interzis in curand in Italia

fumator la volanDupă ce, în urmă cu doi ani, Marea Britanie a trecut fumatul la volan pe lista contravenţiilor, Italia va adopta în curând aceeaşi măsură. Senatul din Peninsulă lucrează la un proiect de lege pe această temă, motivaţia fiind aceea că „ţigara reduce nivelul atenţiei, iar la volan acest lucru poate ucide”.

Chiar dacă fumătorilor li se pare un fleac, fumatul la volan chiar este periculos. Statisticile arată că pentru a răspunde la mobil atenţia şoferului este distrasă pentru două secunde, în timp ce, pentru a aprinde o ţigară, atenţia îi e distrasă timp de 5 secunde! Aşadar, riscurile sunt mult mai mari, iar problema e una demnă de luat în seamă.

În acest moment, în Marea Britanie, fumatul la volan este sancţionat la fel ca folosirea celularului fără sistem hands-free: 90 euro amendă şi trei puncte de penalizare.

Nu ştiu dacă şi când România se va alinia la această tendinţă, dar cred că tot mai multe state europene o vor face. Probabil se va extinde la nivelul întregii Uniuni Europene, aşa că într-un final vom fi şi noi obligaţi să ne conformăm.

Pînă atunci eu am altă problemă: ce ne facem cu nesimţiţii care aruncă mucurile de ţigară pe geam, pe ei cine îi amendează?

PS: Apropo de legi de acest gen, în California este interzis să fumezi în maşină în prezenţa unui minor. Mi se pare un lucru de bun-simţ, care ar trebui aplicat şi la noi. Un copil nu se poate apăra singur de un adult iresponsabil.

Via | autoblog.it

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

2 comentarii la „Fumatul la volan va fi interzis in curand in Italia”

  1. Invata sa vorbesti si sa te comporti ca un om civilizat si mai vorbim. Acum ar fi un efort inutil sa incerc sa comunic cu tine.

  2. Hai m-ai date-n pută mea „Până atunci eu am altă problemă: ce ne facem cu nesimțiții care aruncă mucurile de țigară pe geam, pe ei cine îi amendează?” auzi vorba la el. Asta de deranjează cel mai mult în tara asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.