Vă plătiţi conştiincioşi taxele şi impozitele în fiecare an, chiar dacă în schimb nu primiţi nimic? Ei bine, guvernanții s-au gândit să vă răsplătească această naivitate prin introducerea unei noi taxe, cea pentru autostrăzi. Da, aţi citit bine, Guvernul va introduce o taxă de utilizare a autostrăzilor româneşti.
Vă gândiți probabil că e o veste bună, că asta înseamnă eliminarea rovinietei. Ei bine, nu. Vom fi taxaţi de două ori pentru același lucru, pentru că se poate. Pentru că ei pot. Ţările civilizate din Europa au două forme de taxare pentru autostrăzi. Subliniez acest cuvânt pentru că e important, taxele adresându-se exclusiv utilizării autostrăzilor. Restul drumurilor nu se taxează!
Cum spuneam, în unele state funcţionează sistemul vinietei (Austria, Cehia, Elveția, Slovacia, Slovenia şi Ungaria), iar în restul țărilor există sistemul barierei: taxa se plăteşte la ieşirea de pe autostradă, în funcţie de distanţa parcursă (Franţa, Italia, Spania etc). Există însă şi ţări în care nu se percep taxe pentru utilizarea autostrăzilor (Germania, Olanda, Danemarca, Suedia, Belgia, Finlanda), întrucât sunt incluse în preţul carburanților.
Un caz aparte îl reprezintă România şi Bulgaria, unde vinieta se aplică tuturor drumurilor naţionale (în lipsă de autostrăzi, trebuia să încaseze şi băieții ceva). Mai mult, la bulgari îţi trebuie vinietă pentru orice tip de drum, nu doar pentru cele naţionale, excepţie făcând şoselele din localităţi şi cele de centură.
Banii de la buget şi cei colectaţi din taxe nu ajung
Dar cum justifică guvernanţii introducerea taxei pe autostradă? Prin faptul că banii colectaţi la buget nu sunt suficienţi pentru construirea de noi autostrăzi şi întreținerea acestora. Nu zău? Păi hai să enumerăm ce taxe plăteşte un posesor de automobil în România, bani care se duc la drumuri: taxă de înmatriculare, impozit anual, rovinietă, acciza pe carburant şi tariful de trecere a podurilor de peste Dunăre. Asta ca să nu mai vorbim de amenzi! Chiar şi aşa, se pare că banii nu le ajung celor de la Palatul Victoria.
România are în prezent 320 km de autostradă, iar alţi 373 km ar urma (într-un viitor incert) să fie construiţi prin cofinanţare UE: Nădlac-Arad, Arad-Timişoara, Timişoara-Lugoj, Lugoj-Deva, Orăştie-Sibiu, Cernavodă-Constanţa şi centura Constanţei. Taxa ar urma să fie introdusă doar pe autostrăzile cofinanţate de Bruxelles.
„Ministerul Transporturilor consideră necesar introducerea unui sistem de taxare a accesului la autostrăzile din România în paralel cu sistemul existent al rovinietei. (…) pentru autostrăzile finanțate prin intermediul POS-T se va urmări ca valoarea fondurilor obținute să nu producă venituri nete, deci să acopere doar cheltuielile de operare și întreţinere”, se arată în documentul aprobat de Guvern. Deci ei nu vor să facă profit, ci doar să acopere cheltuielile. Câtă grijă faţă de banul public!
Numai că, la cum îi ştim, sigur vor pune nişte taxe aberante. Şi vor avea nişte autostrăzi foarte scumpe şi foarte… goale.
Sursa: HotNews