Hummer a ajuns la chinezi

hummerGeneral Motors a vândut brand-ul Hummer unei companii private chineze, Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery, specializată pe maşini industriale şi utilaje de construcţii. Detaliile exacte şi suma pentru care s-a bătut palma sunt secrete.

Se ştie doar că Tengzhong este asistată în această tranzacţie de Credit Suisse, în timp ce GM are drept consultant financiar grupul Citibank. Ce e important de ştiut? Cei 150 de dealeri Hummer din SUA vor supravieţui (cel puţin deocamdată), însă va fi nevoie de noi unităţi de producţie, întrucât uzina din Shreveport, Louisiana se va afla sub controlul chinezilor doar până la sfârşitul lui 2010, iar cea din Mishawaka, Indiana are în faţă un viitor nesigur, acolo producându-se mastodontul H2 care e un model mort în condiţiile actuale de piaţă.

Mai există şi alte semne de întrebare. Tengzhong nu are nici un fel de experienţă în industria auto, iar SUV-urile grele produse de Hummer nu mai au deloc căutare în ultima perioadă. Deci, pe ce vă bazaţi domnilor de la Tengzhong? Singura consolare pentru aceştia este că în afacere este inclus şi un contract pe termen lung care prevede furnizarea de piese de către GM. Dar oare va mai avea cine să le furnizeze piese chinezilor? Sigur ştiu ei ceva care nouă ne scapă…

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.