Mercedes, Audi si BMW au inceput cursa dezarmarilor

După ce ani la rând cele trei mărci premium germane s-au întrecut la numărul de cai-putere şi de cilindri, normele anti-poluare din ce în ce mai severe şi curentul eco îşi spun cuvântul şi în privinţa acestora. Mai mult, downsizing-ul a ajuns să afecteze modelele ce păreau până mai ieri intangibile: limuzinele din clasa de lux.

Primii sunt cei de la Mercedes-Benz. La Salonul Auto de la Paris de luna trecută, constructorul german a prezentat prima limuzină S-Class din istorie echipată cu un motor cu patru cilindri. Blasfemie sau nu, modelul S250 CDI Blue Efficiency are sub capotă un banal „patru în linie” de 2,2 litri, ce dezvoltă însă 204 CP şi un cuplu maxim de 500 Nm la 1.600 rpm. De unde se vede treaba că nu e chiar atât de banal.

Consum mediu de 5,7 litri. Pe un S-Class!

Cifrele se datorează supraalimentării, bineînţeles, tehnologia fără de care downsizing-ul nu prea ar fi posibil. Puterea şi cuplul dezvoltate sunt comparabile cu cele ale unui V6, însă, între noi fie vorba, sunetul scos de motor nu prea cred că se poate compara. Însă „sacrificiul” trecerii de la un V6 la un L4 are şi un revers benefic: S250 CDI consumă 5,7 litri/100 km şi emite 150 g de CO2/km. Ambele premiere absolute pentru o limuzină de lux. Acceleraţia de la 0 la 100 km/h durează 8,2 secunde, iar viteza maximă a lui S250 CDI este de 240 km/h. Mai mult decât suficient pentru un om normal.

Dar de ce face acest gest tocmai Mercedes-Benz, brand-ul cel mai nobil (nu daţi cu pietre, e părerea mea) dintre cele trei? Există două motive principale: taxarea tot mai excesivă a maşinilor cu emisii poluante mari şi pierderea clienţilor afectaţi de criza economică. S250 CDI reprezintă arma cu care Mercedes-Benz încearcă să-şi convingă clienţii „sărăciţi” să nu treacă la un E-Class sau, (Doamne fereşte!) un C-Class. Preţul de 60.400 euro (fără TVA, Germania) îl face cel mai ieftin S-Class şi cu 3.700 euro mai accesibil decât V6-le diesel.

Ce fac rivalii?

Nu stau degeaba. Audi a anunţat de curând că va monta un motor cu patru cilindri pe limuzina A8, însă alături de acesta va pune şi unul electric. Asta pentru că inginerii din Ingolstadt nu cred că un „patru în linie” poate face faţă singur aşteptărilor de performanţă pe care le au clienţii de la o limuzină de lux. A8-ul hibrid va apărea pe piaţă în 2012, însă cu un an mai devreme va fi introdusă în gamă şi o versiune eco cu tracţiune faţă şi motor V6 diesel.

BMW vede downsizing-ul în clasa de lux în mod asemănător celor de la Audi, însă cu o (mare) diferenţă: nu va folosi motoare cu patru cilindri. Va rămâne la propulsoare cu şase şi opt cilindri, însă va coborî emisiile poluante şi consumul cu ajutorul motoarelor electrice. „Îmi place să vând modele Seria 7 cu şase şi opt cilindri. Ceea ce trebuie să oferim la aceste maşini în viitor este electrificarea„, a declarat boss-ul BMW, Norbert Reithofer la Salonul Auto de la Paris.

Acesta nu a dat nişte exemple concrete, însă e clar că BMW nu stă cu mâinile în sân. Dacă ne gândim că în 2013 va începe producţia în serie a hibridului sport Vision Efficient Dynamics, e clar că bavarezii au soluţii şi pentru Seria 7.

Nu ştiu ce părere aveţi voi despre subiectul ăsta, însă eu, dacă aş avea bani să-mi cumpăr un S-Class, sigur nu mi-aş lua unul cu patru cilindri.

Referinţe: Automotive News

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

Un comentariu la „Mercedes, Audi si BMW au inceput cursa dezarmarilor”

  1. Pingback: Twitted by autoblogromania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.