Mercedes-Benz CLA: primele fotografii oficiale cu A-Class sedan

Mercedes-Benz-CLA-1Mercedes-Benz va lansa în curând primul său sedan cu tracțiune față. Este vorba de CLA, un model bazat pe noul A-Class, de la care preia platforma, designul părții frontale și interiorul.

Spre deosebire de BMW, care va lansa abia în 2013 primul său model cu tracțiune față (MPV-ul prefigurat de conceptul Active Tourer), Mercedes-Benz a lansat primul model cu tracțiune față (excluzând utilitarele) în 1997 – prima generație A-Class.

Acum însă, Mercedes va lansa o întreagă gamă de modele cu tracțiune față, toate realizate pe platforma noului A-Class. Miza este atragerea clienților tineri, în rândul cărora marca din Stuttgart nu prea are trecere. Printre avantajele acestor modele se numără costul mai mic de producție și designul mai tineresc.

Dar să revenim la CLA, ale cărui fotografii oficiale au apărut de curând pe un forum din Franța. Nu încape nici o îndoială, cele cinci imagini sunt oficiale. Îmi place foarte mult designul lui A-Class, iar acest CLA îmi place și mai mult. E drept, mașina din imagini poartă un pachet aerodinamic AMG, însă dacă faceți abstracție de spoilerele agresive și de pragurile asortate aveți în față versiunea standard.

Lung cât C-Class, dar cu tracțiune față și integrală

Pe același forum a fost postat și un comunicat de presă care pare la fel de oficial ca fotografiile. Aflăm din el că CLA are o lungime de 4,6 metri, adică este exact la fel de lung ca actualul C-Class. Însă, după cum o arată și numele, CLA este considerat un coupe cu patru uși, la fel ca CLS, deci nu un sedan. În plus, va fi cu circa 5.000 euro mai ieftin decât C-Class la motorizări și echipări echivalente. Practic, prin noul A-Class și CLA Mercedes-Benz mizează pe atragerea de clienți noi, care n-au mai deținut un Mercedes până acum. Pentru ceilalți, gama de modele cu tracțiune spate va rămâne neclintită. Riscul de canibalizare între CLA și C-Class există, însă diferențierea între cele două modele va fi mai clară când Mercedes va lansa viitorul C-Class în 2014.

Motorizări cu puteri între 122 și 350 CP

CLA va fi disponibil la lansare cu patru motorizări, trei pe benzină – CLA 180 BlueEFFICIENCY (122 CP), CLA 200 BlueEFFICIENCY (156 CP), CLA 250 BlueEFFICIENCY (211 CP) – și un diesel – CLA 220 CDI BlueEFFICIENCY (170 CP).

Din septembrie 2013 vor fi oferite încă două motorizări: CLA 200 CDI BlueEFFICIENCY (136 CP) și CLA 250 4MATIC BlueEFFICIENCY (211 CP). Acesta din urmă va avea tracțiune integrală, dezvoltată special pentru noua familie de modele cu tracțiune față. Bineînțeles, vârful gamei va fi CLA45 AMG 4MATIC, propulsat de un motor de 2 litri supraalimentat cu 350 CP, cuplat la o transmisie 7G-Tronic cu dublu-ambreiaj. Acest model va sosi în toamna lui 2013. În 2014, CLA va mai primi 3 versiuni noi, toate diesel: CLA 180 CDI BlueEFFICIENCY (109 CP), CLA 200 CDI 4MATIC BlueEFFICIENCY (136 CP) și CLA 220 CDI 4MATIC BlueEFFICIENCY (170 CP).

Preț de pornire: aproximativ 28.000 euro

Comenzile pentru noul CLA vor putea fi plasate din 14 ianuarie 2013, iar debutul pe piețele europene va avea loc  pe 13 aprilie 2013. Prețurile vor începe de la circa 28.000 euro pentru modelul CLA 180, în timp ce CLA 220 CDI va costa de la 36.000 euro. CLA va fi construit la uzina Daimler din Kecskemet, Ungaria. Putem să ne dăm încă o dată pumni în cap pe motiv că uzina asta putea fi în România…

Sursa: WorldScoop via Carscoop

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

Un comentariu la „Mercedes-Benz CLA: primele fotografii oficiale cu A-Class sedan”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.