Mercedes-Benz Concept A-Class: viitoarea compacta din Stuttgart o ia pe urmele lui BMW Seria 1

Mercedes-Benz a dezvăluit conceptul pe care îl va prezenta la Salonul Auto de la Shanghai (21 – 28 aprilie), un studiu de design denumit Concept A-Class care prefigurează în linii mari viitorul model compact al mărcii. Constructorul confirmă prin acest concept faptul că viitoarea generaţie A-Class va renunţa la alura de monovolum în favoarea uneia mai dinamice, în stilul lui BMW Seria 1, principalul său concurent.

Stilul lui Concept A-Class este unul spectaculos şi aminteşte de F800, un alt studiu de design al Mercedes-Benz, prezentat la Geneva în 2010. Profilul foarte dinamic e amplificat de suprafaţa vitrată îngustă, de „talia” joasă şi de capota lungă, normală pentru un model în două volume. Partea frontală se remarcă printr-o grilă enormă în mijlocul căreia tronează steaua cu trei colţuri şi prin farurile „încruntate” care denotă agresivitate. În spate, designul e tot sportiv dar mai „cuminte”, Mercedes preferând o pereche de stopuri dispuse pe orizontală ce amintesc oarecum de Audi A3 Sportback, precum şi două evacuări sport generoase.

Tehnic vorbind, Concept A-Class va inaugura seria de motoare M270, fiind dotat cu un propulsor turbo pe benzină cu patru cilindri în linie cuplat la o transmisie cu dublu-ambreiaj şi tracţiune faţă. Motorul de 2 litri e amplasat transversal, dispune de injecţie directă şi oferă 210 CP. Pentru prima dată la clasa compactă, Concept A-Class e dotat cu un sistem de avertizare a coliziunilor ce lucrează cu ajutorul unui radar şi este cuplat cu sistemul Brake Assist. E de aşteptat ca această tehnologie să-şi găsească loc şi pe modelul de serie, chiar dacă va fi probabil doar opţională.

La interior, maşina se remarcă printr-o planşă de bord simplă dar spectaculoasă, îmbrăcată într-un material textil translucid. Mercedes spune că bordul are forma unei aripi de avion, motivul aeronautic fiind prezent şi la aeratoare, inspirate de motoarele cu reacţie. Iluminarea instrumentelor de bord este în nuanţă roşie, iar mânerul schimbătorului de viteze are forma unei manşe de avion.

Acum nu trebuie să ne aşteptăm ca modelul de serie să arate chiar aşa, însă ideile de bază ale lui Concept A-Class vor fi păstrate. Versiunea de stradă este aşteptată pentru 2012, an în care şi BMW va înnoi Seria 1.

 

 

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.