Scuzaţi titlul oligofren, dar el reflectă exact situaţia despre care scriu acum. În ţărişoara noastră există două asociaţii ale breslei, APAR (Asociaţia Presei Auto din România) şi UZEAR (Uniunea Ziariştilor şi Editorilor Auto din România). Ei bine, fiecare dintre ele organizează anual un concurs prin care alege „Maşina anului”.
Pentru 2011, titlul a fost câştigat de Dacia Duster. Dar şi de Renault Fluence. Asta pentru că fiecare asociaţie a ales altă maşină! APAR a mers pe Duster, iar Fluence a fost ales de UZEAR. OK, să zicem că înţelegem dezbinarea asta, doar e ceva firesc în România, dar de ce titlurile sunt identice? De ce ambele se numesc „Maşina anului”? Păi, aici e toată şmecheria: prostirea publicului. Şi a importatorilor.
Daţi un search pe google cu termenii „maşina anului 2011 în România” şi veţi găsi printre rezultate ambele concursuri. Bineînţeles că membrii juriului APAR scriu numai despre concursul lor, iar ceilalţi despre al lor. Ce să mai creadă un om normal care citeşte ştirea cu concursul APAR şi apoi pe cea a UZEAR? Care e maşina anului în România? Sincer, cred că nu dă doi bani pe asta. Oamenii nu mai sunt aşa uşor de păcălit, cel puţin cei care contează pentru un importator auto.
În plus, ce credibilitate pot să aibă aceste două concursuri coborâte parcă din universuri paralele pentru importatorii din România? Cum poţi explica că la APAR Duster a câştigat (ar fi fost şi votul meu), iar la UZEAR a luat locul 3? Sau că la UZEAR a câştigat o maşină care la APAR nici măcar nu s-a aflat între finaliste? Aş fi curios să aflu care sunt criteriile de notare.
Apoi, cât de reprezentativ poate fi un juriu din care nu fac parte publicaţii precum Auto Motor şi Sport, Top Gear România, ProMotor sau Automarket.ro? Nici una dintre acestea nu are reprezentanţi în vreunul din jurii. Oare de ce? Cred că exemplul lor ar trebui urmat de toate celelalte publicaţii importante din România.
„Bube” au ambele concursuri: printre membrii juriului UZEAR (îi găsiţi aici) observăm nume precum ziarul Republicanul din Ploieşti, Viaţa Liberă din Galaţi sau Revista WOW din Cluj. N-am nimic împotriva presei locale, dimpotrivă, însă pot aceşti oameni fi mai obiectivi în legătură cu o maşină decât nişte redactori de la publicaţiile importante, prin mâinile cărora trec zeci, poate sute de maşini în fiecare an?
Ca să nu mai vorbesc că în fiecare dintre cele două jurii există cel puţin doi oameni care reprezintă publicaţii diferite teoretic, dar practic sunt plătiţi din aceeaşi sursă: la UZEAR îi avem pe Mihai Heimann, Ovidiu Popescu şi Marian Cazacu (ultimii doi plătiţi de primul), iar la APAR avem câte doi oameni de la TVR (Stelian Damov şi Radu Grozea), Auto Expert (Florin Micu şi George Botezatu), plus trei jurnalişti care lucrează pentru publicaţii diferite, însă toate patronate de Dan Vardie (Teodor Ştefan, Daniel Costea, Constantin Bacheş). Oricum, de apreciat lipsa lui Vardie din juriu 🙂
Îi cunosc pe unii dintre aceştia şi îi apreciez ca jurnalişti şi ca oameni. Dar cred că sunt de acord cu mine că nu poţi organiza un concurs credibil în condiţiile astea.
PS: UZEAR înseamnă Mihai Heimann, iar APAR înseamnă Dan Vardie. Nu vreau să vorbesc despre fiecare dintre ei, pentru că aş fi subiectiv în cazul primului (şi nu în sens pozitiv), iar cu al doilea nu am avut de a face. Cert e că nici unul din concursurile „Maşina anului” nu are vreo relevanţă.
Vezi aici cum au votat membrii juriului APAR.
Vezi aici cum au votat membrii juriului UZEAR (link-ul nu mai există).
Via | automarket.ro
Deras, din pacate nici pe astea n-o sa ni le mai permitem pentru ca toate masinile sub Euro 3 vor avea taxe de prima inmatriculare prohibitive de anul viitor.
masina anului in romania este golf 3, n-are cum sa fie noua, pt. ca e criza, si e dupa buzunarul peticit al romanului
Da, de exceptie 🙂
Mi-a „placut” juriul UZEAR. Unde i-o fi gasit nush.
Absolut de acord cu tine, dar anul asta la APAR cred ca votul a fost OK in general, Duster chiar merita sa castige. Cat despre UZEAR, nu cred ca mai au rost alte comentarii.
UZEAR este o creatie a revistei „Autoturism” prin 2001. Eram pe atunci in biroul unde s-au hotarat la telefon initialele organizatiei. Ambele concursuri „masina anului” sunt bazate pe aranjamente in spatele scenei – castigatoarele nu au nicio valoare pentru mine sau pentru piata auto (aka sa creasca vanzarile modelului respectiv). E doar un trofeu pentru importatori, pe care il platesc din greu ca sa-l aiba in vitrina.