Mașina sport preferată a Americii primește o nouă generație, cea de-a șaptea, la Salonul Auto de la Detroit care începe astăzi. În afara designului și tehnologiei aduse la zi, noul Corvette se va numi și Stingray, la fel ca generațiile a doua și a treia.
Deși a evoluat simțitor la capitolul design, este clar de la prima vedere că avem de-a face cu un Corvette: silueta și proporțiile modelului anterior au fost păstrate, diferența fiind făcută de detalii. De exemplu, stopurile nu mai sunt rotunde, pentru prima dată din 1961, iar designerii au adăugat un al doilea geam lateral, nemaivăzut la Corvette de la prima sa generație. Aceasta se explică prin faptul că s-a renunțat la luneta tridimensională de la Corvette C6 și a fost adoptată una clasică.
Multe din detaliile noului Corvette Stingray au fost preluate de la conceptul Stingray apărut în 2009 (unii dintre voi l-ați văzut probabil în filmul Transformers). Stilul noului Corvette combină tradiția cu elemente moderne menite să atragă cumpărători noi, din rândul celor crescuți cu jocurile pe computer, care apreciază designul lui Nissan GT-R de exemplu.
Interior îmbunătățit
La interior, Corvette Stingray propune un cockpit care „îmbrățișează” șoferul, lucru de așteptat de la o mașină sport. Există un display de 8 inci în centrul tabloului de bord, dublat de un alt ecran pentru sistemul de navigație și infotainment amplasat pe consola centrală. Chevrolet promite o calitate mai bună a materialelor folosite în habitaclu, astfel că există fibră de carbon, aluminiu și piele prelucrată manual. Practic, era cazul să fie operată o îmbunătățire, Corvette C6 fiind un dezastru la acest capitol.
Trecem la detaliile cele mai așteptate, cele tehnice. Chevrolet a folosit fibra de carbon (din care sunt făcute capota și plafonul detașabil), materiale compozite (aripile și ușile), aluminiul (cadrul caroseriei) și carbon-nano (panourile de sub șasiu). Nu a fost anunțată încă masa proprie a mașinii, însă Chevrolet promite un raport optim de 50/50 pe cele două punți.
Motor V8 de 6,2 litri, 450 CP
Modelul standard va fi echipat cu un motor V8 nou de 6,2 litri, cu injecție directă, Active Fuel Management, distribuție variabilă și un sistem avansat de combustie. Puterea dezvoltată este de 450 CP, iar cuplul maxim de 610 Nm, astfel că avem de-a face cu cel mai puternic motor standard din istoria lui Corvette. Transmisia poate fi una automată cu șase trepte sau una manuală cu șapte trepte (similară cu cea propusă de Porsche 911). Chevrolet susține că e și cel mai economic, avansând un consum optimist de sub 9 litri/100 km. Accelerația de la 0 la 96 km/h durează sub 4 secunde.
Opțional, Chevrolet va oferi și un pachet de performanță „Z51”, care include printre altele un diferențial autoblocant electronic și un pachet aerodinamic unic. În următorii doi ani vor urma și alte versiuni mai puternice precum Z06 și ZR1.
450 CP SI 100 KM in mai putin de 4 sec. Cele doua cred ca spun deja multe despre masina asta. Ca sa nu mai vorbim de design-ul ei, superb cat de frumos si-a pastrat proportiile si liniile sportive!