Oficial: noul Porsche Cayenne

După dezvăluirea noului Touareg, era timpul ca şi fratele lui mai luxos să-şi facă apariţia. Porsche a furnizat primele informaţii şi fotografii ale celei de-a doua generaţii a celui mai vândut model din gamă, SUV-ul Cayenne. Deci, ce e nou? La fel ca şi Touareg, Cayenne este acum mai uşor (cu 180 kilograme), mulţumită sistemului de tracţiune integrală mai uşor cu 63 kg, a utilizării aluminiului la componentele suspensiei (-66 kg) şi a portierelor, capotei şi panourilor portbagajului mai subţiri (-111 kg). Asta chiar dacă maşina a crescut în lungime cu 48 mm faţă de generaţia anterioară.

Design: a doua oară le-a ieşit mai bine!
Ca design, maşina arată clar mai bine decât modelul anterior, fiind o evoluţie a acesteia din punct de vedere stilistic. Îmi place mai ales versiunea Turbo, care afişează o grilă a radiatorului mai pronunţată şi o capotă mai profilată, care îi conferă agresivitate. Spre deosebire de primul Cayenne, singurul unghi din care maşina arată un pic ciudat este din spate, din cauza stopurilor. Dar probabil asta mi se pare doar mie.

SUV-ul Cayenne nu e reprezentativ pentru această marcă sportivă prin excelenţă, dar, paradoxal, existenţa lui asigură „propăşirea” celorlalte modele, adevăratele Porsche: 911 şi Cayman. Cum? Prin faptul că marja de profit la Cayenne este una foarte mare, iar succesul acestui model înseamnă automat confort financiar pentru companie. Un compromis unanim acceptat.

Aceleaşi motorizări plus o versiune hibridă
Noul Cayenne va avea aceleaşi motoare ca şi până acum: baza o va constitui diesel-ul V6 de 240 CP, urmează apoi V6-le pe benzină de 3,6 litri şi 300 CP, un V8 de 4,8 litri şi 400 CP (Cayenne S) şi modelul de top Turbo, care foloseşte acelaşi V8 de 4,8 litri dar supraalimentat cu două turbocompresoare, puterea ajungând la 500 CP. Va exista însă şi o noutate: Cayenne S Hybrid, care împarte platforma tehnică cu Touareg hibrid, folosind un motor V6 pe benzină de 3,0 litri şi 335 CP alături de unul electric de 45 CP. În total 380 CP. Toate modelele dispun de tracţiune integrală permanentă şi de o transmisie automată cu opt trepte, Tiptronic S.

Cayenne diesel consumă 7,8 litri/100 km
Mulţumită în principal scăderii în greutate, consumul mediu omologat pentru aceste motorizări este mai mic cu până la 23% faţă de generaţia anterioară, recordul fiind deţinut, bineînţeles, de diesel: 7,8 litri/100 km. Cayenne S Hybrid consumă 8,2 litri, iar V6-le pe benzină 9,9 litri/100 km.

Creşterea în dimensiuni (4,84 m lungime/1,93 m lăţime/1,70 m înălţime) se traduce atât printr-un spaţiu interior mai mare în partea din spate, dar şi printr-un portbagaj mărit considerabil, de 670 litri (cu 130 litri mai mult ca la generaţia anterioară).

Acestea fiind spuse, probabil că în cel mai scurt timp vom vedea noul Cayenne şi prin gropile din Bucureşti.

PS: Pentru aceia dintre voi care nu vi l-aţi comandat încă, aici găsiţi configuratorul 🙂

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.