La doi ani după lansarea variantei cu cinci uşi, Opel dezvăluie şi varianta cu trei portiere a modelului compact Astra. Denumită GTC, la fel ca în cazul generaţiei precedente, noua declinare a modelului Astra e departe însă de a fi doar o versiune cu trei uşi, având un caracter diferit faţă de cel al hatchback-ului familial, cu accente sportive, dotări şi motorizări care susţin acest caracter.
Într-atât de distinct este acest model faţă de restul gamei, încât Opel susţine că Astra GTC nu împarte decât carcasele oglinzilor exterioare și antena radio cu familia Astra. Vizual cel puţin, jumătatea posterioară a caroseriei este total diferită de cea a modelului în cinci uși, linia plafonului fiind mult plonjată către spate, de unde și geamurile laterale foarte mici și linia dinamică. Mașina se inspiră foarte mult din liniile conceptului Astra GTC Paris prezentat anul trecut la salonul auto din capitala Franței, cu toate că lipsesc jantele enorme iar spoilerele au pierdut din agresivitate.
Formele sculptate dau impresia de forță, în special „umerii” evidențiați de încrețiturile de pe aripile spate sau „decupajele” din partea inferioară a portierelor. La nivel de detalii, Opel Astra GTC afișează o grilă micșorată în partea superioară și una mărită şi coborâtă în cea inferioară, precum și stopuri reliefate complet diferite de ale modelului cu cinci portiere. În schimb, farurile sunt foarte asemănătoare.
Trecând la partea tehnică, toate versiunile Astra GTC beneficiază de o punte faţă HiPerStrut (similară celei de la Insignia OPC), care oferă o stabilitate sporită şi o precizie mai mare a direcţiei, totodată putând gestiona puteri foarte mari. Şasiul dispune de sistemul de control FlexRide care adaptează reacţiile suspensiei la condiţiile de drum şi stilul individual de condus. În plus, acesta dispune de trei setări prestabilite: Standard, Tour şi Sport (în ordinea crescătoarea a sportivităţii şi descrescătoare a confortului). Astra GTC are o caroserie coborâtă cu 15 mm faţă de Astra în cinci uşi şi un portbagaj de 370 litri (1.235 litri cu bancheta rabatată).
Patru motorizări la debut, cu puteri cuprinse între 120 şi 180 CP
La lansare, Astra GTC va dispune de patru motorizări, una diesel şi trei pe benzină. Fanii diesel va trebui să se mulţumească pentru început cu motorul 2.0 CDTI de 165 CP, dotat cu filtru de particule şi transmisie manuală cu şase trepte. Motorul oferă un cuplu maxim sănătos de 380 Nm (cu funcţia overboost), astfel că acceleraţia de la 0 la 100 km/h durează 8,9 secunde iar viteza maximă este de 210 km/h. Consumul mediu este 4,9 litri/100 km, iar emisiile de CO2 se ridică la 129 g/km.
Modelul entry-level pe benzină este cel de 1,4 litri şi 120 CP, disponibil şi într-o versiune de 140 CP. Ambele dispun de cutii manuale cu şase trepte, au un cuplu maxim de 200 Nm şi un consum mediu de 5,9 litri/100 km. Cel mai puternic motor până la apariţia versiunilor GSI şi OPC (în 2012) va fi cel de 1,6 litri şi 180 CP, cuplat la o transmisie manuală cu şase trepte. Viteza maximă se va ridica la 220 km/h.
Astra GTC poate fi deja comandat, cel mai ieftin model având preţul de 21.750 euro în Germania (Astra GTC Enjoy 1.4 Turbo 88 kW/120 CP), iar cel mai scump (Astra GTC Sport 2.0 CDTI 121 kW/165 CP) 27.855 euro. Mai multe detalii vor fi oferite la lansarea modelului din cadrul Salonului Auto de la Frankfurt din această toamnă.
am avut astra GTC, modelul anterior, insa noul model e superb din toate punctele de vedere