Peugeot renunta la versiunile GTI

peugeot205gtiO veste tristă pentru fanii hot-hatch-urilor Peugeot: constructorul francez va renunţa să mai producă versiuni GTI pentru modelele sale, 207 fiind ultimul care va beneficia de această mult-râvnită emblemă.

Din păcate, deşi le aşteptăm de mult timp, Peugeot nu va mai produce continuări ale senzaţionalelor 205 GTI, 106 GTI sau 306 GTI. Să fim serioşi, 206 GTI sau 207 GTI (neimportat în România) au fost mai degrabă dezamăgiri decât succese. Peugeot a pierdut foarte mult teren în acest segment. Şi iată că acum, deşi a fost printre pionierii nişei hot-hatch, alături de Volkswagen, Peugeot renunţă la această parte a istoriei sale.

Pentru noi, conceptul GTI este mort„, a declarat directorul de marketing al Peugeot, Christian Stein, pentru Autocar. „Ne vom îndepărta de hot-hatch-uri şi ne vom îndrepta către coupe-uri sport premium„, a adăugat acesta. Mutarea este parte a unei strategii de reinventare a Peugeot, care se va concentra pe realizarea de coupe-uri sportive precum RCZ, un rival pentru Audi TT.

OK, nu am nimic împotriva acestor coupe-uri. RCZ arată fenomenal şi poate însemna renaşterea mărcii din punct de vedere sportiv, dacă se va dovedi un model sport veritabil şi nu o „păpuşă” frumoasă şi atât. Dar câte coupe-uri crede Peugeot că va vinde astfel încât să merite efortul? Oare francezii nu aruncă un ochi în curtea vecinilor?

Volkswagen are în acest moment o pleiadă de hot-hatch-uri: Golf GTI, Golf R, Scirocco GT, Scirocco R şi va avea în curând Polo GTI şi Polo R. Toate modele sportive, toate hot-hatch-uri, pentru toate gusturile şi pentru toate buzunarele. Ca să nu mai vorbesc de Renault şi ale sale excelente Clio RS şi Megane RS. N-ar putea Peugeot să facă măcar un 207 GTI ca lumea, pe lângă RCZ şi alte coupe-uri?

Ca fan al acestei mărci şi ca posesor de 205 GTI îmi pare rău că Peugeot renunţă aşa uşor la o categorie de clienţi foarte fideli. Să renunţi la GTI e ca şi cum ai da cu piciorul istoriei atât de bogate în performanţe în motorsport. Ce mai contează că ai câştigat titluri mondiale în WRC, la Paris-Dakar, la Le Mans dacă nu le oferi clienţilor tăi un model relevant pentru acest ADN sportiv?

PS: În încheiere, să ne amintim ce a însemnat 205 GTI, cel mai de succes hot-hatch Peugeot, în comentariul lui Jeremy Clarkson:

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

4 comentarii la „Peugeot renunta la versiunile GTI”

  1. Exista diferenta intre 206 GTI si 206 RC in ceea ce priveste motorizarea, desi e tot de 2 l: majoritatea modelelor 206 GTI au 136 CP iar 206 RC 177 CP; la 207 este posbil ca 207 GTI si cu 207 RC sa fie cam acelasi lucru, 1,6 si 175 CP; oricum reprezentanta peugeot din romania a scos din oferta modelul 207 RC; ce-am observat e ca peugeot 206 RC continua sa fie foarte scump, comparativ cu un volvo S40 T4, 2 l si 200 CP; 205 GTI, 206 RC si 207 RC sunt masini de fani.

  2. Pai si RC-urile tot GTI-uri sunt. In Italia si Marea Britanie, de exemplu, nu exista denumirea RC, ci doar GTI – 206 RC se numea la ei 206 GTI 180, iar 207 RC se numeste simplu 207 GTI. Aceeasi situatie este si in tarile din afara Europei unde se vand aceste modele, tot denumirea GTI o poarta. Deci ma tem ca nu va mai fi vorba nici de RC-uri, din pacate. Peugeot face o mare greseala, isi instraineaza multi clienti potentiali.

  3. Important e sa nu renunte la modelele RC, care sunt mult deasupra celor cu motor si echipare GTI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.