Sunt sigur că aţi fost, măcar o dată, martorii sau chiar victimele unei agresiuni în trafic. Fenomenul e atât de răspândit în România încât e imposibil să nu ai de-a face cu aşa ceva. În prezent, Codul Rutier nu are nici o prevedere referitoare la agresivitatea participanţilor la trafic, cu excepţia „proferării de injurii sau folosirii de gesturi obscene” (care, fie vorba între noi, au fost introduse în principal pentru a proteja agenţii de circulaţie, nu şoferii). Acum se vrea o extindere a definiţiei comportamentului agresiv în lege, astfel încât să poată fi sancţionate o serie de fapte de acest gen ce au loc pe şoselele patriei.
Proiectul de modificare a Codului Rutier propune suspendarea automată a permisului de conducere pentru acele persoane care se fac vinovate de agresiune, pe o perioadă cuprinsă între şase luni şi un an. Asta pe lângă sancţiunile penale aferente faptelor violente comise, ce pot merge de la amenzi până la închisoare, în funcţie de gravitatea agresiunii. Eu zic că e prea puţin. Ai dat cu ciocanul în cap pietonului care traversa regulamentar? Puşcărie şi anularea permisului pe loc. Astfel de animale nu au ce căuta la volanul unei maşini.
Iată acum câteva exemple de conduită agresivă mai „soft” pe care s-au gândit să le sancţioneze poliţiştii: „depăşirile repetate, în zigzag ori frânarea bruscă, slalomul printre maşini„. Doar atât?? Păi să vă mai spun eu câteva. Flash-urile şi claxoanele. În România, poţi fi „flash-uit” pe autostradă pentru că depăşeşti alte maşini şi astfel stai în calea celui care vine din spate cu 200 km/h. Dacă nu te dai la o parte (pentru că n-ai unde), eşti orbit pur şi simplu cu faza lungă, iar bizonul foloseşte tot arsenalul din dotare: claxoane, apropiere excesivă de maşina ta, manevre de intimidare.
Să vă mai spun? Claxonatul nejustificat la semafor. De câte ori n-aţi fost claxonat deşi semaforul abia se făcuse verde şi eraţi deja în mişcare? Sau de câte ori nu v-a tăiat calea un astfel de specimen fără să semnalizeze, punându-vă în pericol atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi şoferi? Exemple ar mai fi şi aştept şi de la voi altele.
Problema care se pune acum e următoarea. Iniţiativa e bună, însă cum se va aplica? Normal, atunci când de faţă este un poliţist, acesta va fi obligat să se sesizeze şi să-i sancţioneze pe şoferii agresivi (teoretic). Însă ce ne facem când nu e nimeni de faţă decât noi şi agresorul? Cum dovedim că am fost agresaţi? Aici e problema şi cred că va fi o problemă foarte delicată de reglementat.
Via | Gândul
2 comentarii la „Politia vrea sa sanctioneze agresivitatea in trafic. Sper sa si poata”