Volkswagen şi-a rezervat dreptul de a prezenta la Salonul Auto de la Frankfurt doar mini-ul Up!, deşi proiectul include versiuni similare pentru mărcile Skoda şi Seat. Iată că, la numai două zile de la închiderea salonului, Skoda a dat publicităţii primele imagini şi informaţii cu varianta proprie a lui Up!, denumită Citigo.
Maşina respectă cu stricteţe reţeta Up!: oferă patru locuri şi un portbagaj de 251 litri la o lungime de 3,56 metri. Practic, la fel ca în cazul tripletei Toyota Aygo/Citroen C1/Peugeot 107, Volkswagen Up!, Skoda Citigo şi viitoarea versiune Seat vor fi identice din punct de vedere tehnic, doar detaliile estetice făcând diferenţa.
La acest capitol, trebuie spus că designerii Skoda au făcut o treabă bună, având în vedere constrângerile proiectului. Citigo este puţin mai mult decât o copie cehească a lui Up!, designerii reuşind să-i dea o faţă tipică pentru Skoda, mai ales datorită formei farurilor. Citigo arată un pic mai jucăuş decât Up!, însă nu atât cât m-aş fi aşteptat de la un model de clasă mini.
Tehnic vorbind, motoarele pe benzină de la Up! sunt donate şi lui Citigo. Este vorba de cele două motoare pe benzină cu trei cilindri în linie și o capacitate cilindrică de 1,0 litri (60, respectiv 75 CP). Nimic deocamdată despre o versiune pe gaz natural precum cea de la Up! și nici despre vreun eventual diesel. Skoda Citigo are un consum mediu de 4,5 litri/100 km echipată cu motorul de 60 CP, respectiv 4,7 litri/100 km pentru motorul mai puternic. Dacă se aleg versiunile eco Green Tec, consumul mediu scade la 4,2, respectiv 4,3 litri/100 km, în timp ce emisiile de CO2 se situează la un nivel foarte scăzut, de 97, respectiv 99 g/km.
Este primul mini din oferta Skoda, lansarea urmând să aibă loc pe piaţa cehă până la finalul acestui an în versiune cu trei uşi, în 2012 fiind programată și versiunea cu cinci portiere. Pe restul pieţelor europene, Citigo va ajunge din vara anului viitor, după lansarea lui Volkswagen Up!.
E admis, pentru ca si originalul si copia fac parte din acelasi concern, in cazul de fata Volkswagen.
Asa nu inteleg ideea de a scoate o masina asemanatoare cu o masina deja pe piata. E admis asa ceva? Adica nu exista un anumit nivel de drept de autor pe acea forma a masinii?