O nouă veste „bună” vine dinspre UE. Curtea Europeană de Justiţie a decis ca femeile să nu mai fie „discriminate” la plata asigurării de răspundere civilă auto (RCA), astfel că din 2012 vor plăti tarife egale cu bărbaţii. În prezent, tarifele sunt mai scăzute pentru şoferiţe decât pentru şoferi, iar birocraţii UE s-au gândit că asta e o discriminare.
Dacă le pasă atât de mult că femeile sunt discriminate (deşi nu cred că s-a plâns vreuna din cauza asta), de ce nu reduc ei tarifele percepute bărbaţilor astfel încât să devină egale cu cele plătite de femei? Păi aşa ceva nu e de conceput, pentru că s-ar supăra prea tare companiile de asigurări, ale căror încasări trebuie obligatoriu să crească. Decizia CEJ nu e nimic mai mult decât încă o modalitate de a jecmăni mai tare cetăţenii UE (de sex feminin de data asta). Prin urmare, de la 21 decembrie 2012, firmele de profil din Uniune nu mai au voie să practice diferenţieri de preţuri în funcţie de sexul asiguratului. Logica pentru care femeile aveau prime de asigurare mai mici era aceea că sunt mai puţin predispuse accidentelor auto. Ceea ce, să recunoaştem, e destul de corect, femeile fiind mai prudente la volan decât bărbaţii.
În prezent, tarifele RCA plătite de o şoferiţă începătoare sunt cu 30% mai mici decât cele plătite de un şofer debutant. Atâta timp cât femeile fac mai puţine accidente (fapt dovedit statistic), mi se pare foarte corect să plătească mai puţin. În schimb, măsura asta luată de CEJ e una de esenţă comunistă pură. Păi dacă eliminăm din ecuaţie parametrul riscului, atunci să nu mai fie discriminaţi nici şoferii tineri faţă de şoferii bătrâni, nici şoferii din oraşe faţă de cei de la ţară, nici cei din Bucureşti faţă de cei din Bârlad, nici şoferii care lucrează faţă de şoferii pensionari. Ba chiar propun ca RCA-ul pentru Rolls-Royce să fie egal cu cel pentru Trabant. Păi dacă se vrea egalitate, egalitate să fie!