Soferitele au scapat de „discriminare”: vor plati tarife egale cu barbatii pentru RCA

O nouă veste „bună” vine dinspre UE. Curtea Europeană de Justiţie a decis ca femeile să nu mai fie „discriminate” la plata asigurării de răspundere civilă auto (RCA), astfel că din 2012 vor plăti tarife egale cu bărbaţii. În prezent, tarifele sunt mai scăzute pentru şoferiţe decât pentru şoferi, iar birocraţii UE s-au gândit că asta e o discriminare.

Dacă le pasă atât de mult că femeile sunt discriminate (deşi nu cred că s-a plâns vreuna din cauza asta), de ce nu reduc ei tarifele percepute bărbaţilor astfel încât să devină egale cu cele plătite de femei? Păi aşa ceva nu e de conceput, pentru că s-ar supăra prea tare companiile de asigurări, ale căror încasări trebuie obligatoriu să crească. Decizia CEJ nu e nimic mai mult decât încă o modalitate de a jecmăni mai tare cetăţenii UE (de sex feminin de data asta). Prin urmare, de la 21 decembrie 2012, firmele de profil din Uniune nu mai au voie să practice diferenţieri de preţuri în funcţie de sexul asiguratului. Logica pentru care femeile aveau prime de asigurare mai mici era aceea că sunt mai puţin predispuse accidentelor auto. Ceea ce, să recunoaştem, e destul de corect, femeile fiind mai prudente la volan decât bărbaţii.

În prezent, tarifele RCA plătite de o şoferiţă începătoare sunt cu 30% mai mici decât cele plătite de un şofer debutant. Atâta timp cât femeile fac mai puţine accidente (fapt dovedit statistic), mi se pare foarte corect să plătească mai puţin. În schimb, măsura asta luată de CEJ e una de esenţă comunistă pură. Păi dacă eliminăm din ecuaţie parametrul riscului, atunci să nu mai fie discriminaţi nici şoferii tineri faţă de şoferii bătrâni, nici şoferii din oraşe faţă de cei de la ţară, nici cei din Bucureşti faţă de cei din Bârlad, nici şoferii care lucrează faţă de şoferii pensionari. Ba chiar propun ca RCA-ul pentru Rolls-Royce să fie egal cu cel pentru Trabant. Păi dacă se vrea egalitate, egalitate să fie!

Oare câte aberaţii mai poate să scoată UERSS-ul ăsta?

 

Via Realitatea

Foto: ArhivaFoto.ro

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.