Spyker B6 Venator Concept: original sau copie?

Comparatie-Artega-GT-Spyker-B6-Venator-2Inflația de modele noi de la Geneva și faptul că anul acesta salonul din Elveția a fost fieful celor mai noi și mai frumoase supercar-uri au făcut să trecem ușor cu vederea modele mai puțin importante, chiar dacă exotice.

Totuși, Geneva – datorită amplasamentului său neutru și cadrului intim – a fost mereu tărâmul micilor producători, al școlilor de design, și în special al mărcilor exotice. Așadar, pentru asta m-am întors un pic și am găsit un model al unei companii care îmi place foarte mult – Spyker – o firmă cu un nume vechi (chiar dacă compania actuală nu are legătură cu trecutul) și trecut aeronautic. Producătorul olandez a devenit foarte cunoscut și datorită episodului Saab, din păcate nereușit și fără sorți de izbândă.

Oricum, parcă pregătit să-și “spele păcatele”, Spyker a adus la Geneva conceptul B6 Venator, un model sportiv de dimensiuni mai mici decât C8, cu influențe aeronautice (numele în latină înseamnă “vânător”, denumire purtată de un avion al companiei la începutul secolului XX). Cu propulsorul V6 de 3,6 litri amplasat central, B6 Venator ar trebui să intre în producția de serie în 2014 la un preț mai mic decât superbul C8, ajutând la impulsionarea vânzărilor companiei.

Și un aspect interesant: germanii de la Auto Bild și-au pus întrebarea dacă nu cumva noul concept al olandezilor nu este inspirat (ca să nu ajungem și la cuvântul chinezesc “copiat”) de modelul Artega GT. Similaritățile de design sunt destule, la fel ca și apropierea ca platformă – ambele cu V6 de 3,6 litri amplasat central, tracțiune spate, ampatament și greutate foarte apropiate. Conform unui utilizator al forumului Artega GT, oglinzile laterale și mânerele portierelor sunt identice la cele două mașini, ba chiar și frâna de mână este amplasată în aceeași poziție ciudată, în stânga scaunului șoferului. Cam multe coincidențe, nu vi se pare?

2 comentarii la „Spyker B6 Venator Concept: original sau copie?”

  1. adevarul este ca in ultimii ani este destul de dificil sa se mai realizeze modele noi care sa nu fie acuzate de „plagiat”. Acest lucru se datoareaza faptului ca s-au construit multe modele auto, au aparut multi producatori auto. Chiar si masinile simple de familie au elemente de design pe care le regasim la multe marci. Pana la urma conteaza ce se afla sub capota, manevrabilitatea, stabilitatea si alte caracteristici care fac diferenta si care nu pot fi copiate asa de usor.

  2. Conceptul e foarte fain nimic dar da, nu e chiar atat de original; insa sunt putine sanse sa vezi 2 astfel de modele pe strada motiv pentru care cand vei vedea masina asta, chiar si asa cu minusul ei la capitolul „originalitate” o vei admira oricum

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.