În sfârșit, Guvernul s-a hotărât ce formă va lua noua taxă auto, rebotezată acum „timbru de mediu”. Schimbarea de nume nu prea are legătură cu mediul, fiind practic vorba de o perpetuare a vechii taxe, însă cu scăderi semnificative pentru mașinile vechi.
Noua formulă de calcul va scoate din buzunarele românilor care vor înmatricula autoturisme Euro 4 și Euro 3 cu 10% mai mult decât până acum, în timp ce înmatricularea mașinilor Euro 2, Euro 1 și non-euro va fi cu 60 – 90% mai ieftină. Practic, pentru Euro 2, taxa va scădea în medie cu 60%, pentru Euro 1 cu 80% și pentru non-euro cu 90%. Pentru mașinile Euro 5 taxa va rămâne neschimbată, în timp ce pentru automobilele Euro 6, electrice sau hibride nu se va plăti timbru de mediu.
Față de vechea taxă, în care emisiile de CO2 aveau o pondere de numai 30%, timbrul de mediu va fi calculat în principal în funcţie de emisia de CO2, înscrisă în cartea de identitate a maşinii sau documentele de omologare. Timbrul va fi plătit o singură dată, la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere.
De ce va fi mai ieftin să înmatriculezi mașini vechi? Pentru că s-a mers pe ideea că aceste automobile au o durată scurtă de funcționare și astfel vor polua pentru un interval mai mic de timp. Traducerea liberă este următoarea: guvernanții și-au dat seama că aceste mașini sunt cele mai cumpărate de către români și de aceea au hotărât să impună taxe mai rezonabile pentru ele ca să nu mai fugă ai noștri să le înmatriculeze la bulgari.
Exemple:
1. Dacia Duster, Euro 5, 1.461 cmc, 130 g CO2/km, fabricație 2012: taxa va scădea de la 164 euro la 119 euro (datorită ponderii mai mari a emisiilor de CO2 în calculul noii taxe)
2. VW Golf, Euro 4, 1.390 cmc, 161 g CO2/km, fabricație 2001/2002/2003: taxa va crește de la 147 euro la 264 euro
3. VW Passat, Euro 3, 1.896 cmc, 154 g CO2/km, fabricație 2004: taxa scade de la 1.830 euro la 1.243 euro
4. Dacia Super Nova, Euro 2, 1.475 cmc, fără date emisii, fabricație 2001: taxa scade de la 1.593 euro la 684 euro
5. Dacia 1410, Non-Euro, 1.397 cmc, fără date emisii, fabricație 1990: taxa scade de la 3.321 euro la 363 euro
De timbrul de mediu nu vor scăpa nici cei care au mașini înmatriculate înainte de 2007, astfel că la prima vânzare se va calcula cota în funcţie de perioada de viaţă a mașinii, urmând să se achite o taxă mai mică decât cea pentru o mașină similară adusă din altă țară.
Noua taxă se va aplica doar mașinilor de tip M1 (destinate transportului de persoane care au, în afara scaunului conducătorului, cel mult opt locuri pe scaune), nu și autovehiculelor de peste 3,5 tone, pentru care rămâne în vigoare actuala taxă auto.
Aveți mai jos niște tabele și formule care vă folosesc la calcularea taxei. Atenție, deocamdată acesta este un proiect de modificare a legii nr. 9/2012, urmând a fi supus dezbaterii publice și abia apoi trimis în Parlament. După părerea mea sunt șanse mici să apară modificări, iar despre votul Parlamentului nu se pune problema având în vedere majoritatea pe care o are puterea actuală.
Nivelul timbrului de mediu pentru norma de poluare Euro 2, Euro 1 și non-euro
Nivelul timbrului de mediu pentru norma de poluare Euro 3
Nivelul timbrului de mediu pentru norma de poluare Euro 4
Nivelul timbrului de mediu pentru norma de poluare Euro 5
Cota de reducere a timbrului de mediu
Ca să calculați voi singuri taxa pentru mașina care vă interesează, aveți următoarele formule:
1. Pentru autovehiculele Euro 5, Euro 4 sau Euro 3, timbrul de mediu se calculează pe baza emisiilor de dioxid de carbon (CO2) şi a cotei de reducere a timbrului de mediu, după formula:
Suma de plată = [(A x B x(100 – C)]/100, unde:
A = valoarea combinată a emisiilor de CO2, exprimată în grame/km menționate in Cartea de Identitate a Vehiculului;
B = valoarea timbrului de mediu pentru emisiile poluante, exprimată în Euro/1 gram CO2 (tabelele pentru Euro 3, Euro 4 și Euro 5)
C = cota de reducere a timbrului (tabel cotă de reducere)
2. Pentru autovehiculele non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 şi pentru care nu este specificată valoarea combinată a emisiilor de CO2, se aplică formula:
Suma de plată = [E x D x (100 -C)]/100,
unde:
C = cota de reducere a timbrului (tabel cotă de reducere)
D = cilindreea – capacitatea cilindrică în centimetri cubi;
E = timbrul de mediu (tabelul pentru Euro 2, Euro 1 și non-euro)
Vă urez mult succes și atenție la paranteze 🙂
PS: Puteți descărca de aici textul complet al proiectului ordonanței de urgență.
Uneori iti doresti sa ai Euro 2 sa nu se mai tina cont de CO2-ul, am avut multe cazuri in care clienti cu Euro 3 au platit mai mult taxa de prima inmatriculare decat daca aveau Euro 2, CO2-ul mare a fost de vina.
Clar, e cum nu se poate mai rau. Euro 3 si Euro 4 scumpe. De parca cineva mai cumpara o masina euro 2