Taxa auto va scadea cu 30% pentru (aproape) toate motorizarile

Modul jenant în care guvernanții României s-au jucat cu taxa auto în ultimii ani le arată foarte bine incompetenţa. Pornită ca taxă de primă înmatriculare, transformată apoi în taxă de poluare şi modificată de prea multe ori ca să mai știe cineva cum stă treaba de fapt, taxa auto e cel mai bun indicator al nivelului de civilizaţie la care ne aflăm. Teoretic, suntem ţară membră a Uniunii Europene (adică facem parte dintr-o piaţă comună), practic avem încă taxe vamale la importul de automobile. La urma urmei, ce este această taxă auto dacă nu o taxă de import protecționistă?

Ei bine, semnalele venite din Vest arată că UE s-a cam săturat de jocul de-a taxa auto al României, aşa că ne-a dat două opţiuni: fie România renunţă complet la această taxă şi returnează banii celor care au plătit-o până acum (vreo 750 milioane euro), fie reduce taxa și aplică aceleași condiţii de taxare automobilelor deja înmatriculate în România cu ocazia primei revânzări.

Bineînțeles că ai noștri au ales doua variantă, astfel că proprietarii mașinilor intrate în țară înainte de 1 ianuarie 2007 (deci care nu au plătit taxa) vor constata în momentul în care vor dori să le vândă că nu le va cumpăra nimeni, întrucât cumpărătorul va trebui să achite pe lângă prețul mașinii și taxa de „a doua înmatriculare”. Frumos, nu?

Vestea cât de cât bună este că o dată cu introducerea acestei noi taxe pentru mașinile deja înmatriculate, taxa de poluare inițială va fi redusă cu 30% comparativ cu nivelul actual, indiferent de norma antipoluare a mașinii, cu excepția motoarelor Euro 5, pentru care va rămâne identică. Acest lucru reiese din proiectul ordonanței de modificare a taxei auto obținut de Mediafax. Totodată, pentru mașinile cele mai poluante din categoria non-euro, taxa va fi redusă cu un procent mai mic sau deloc.

Conform noii grile de calcul, pentru mașinile cu motoare Euro 4, Euro 3, Euro 2, Euro 1 și non-euro taxa va scădea cu 30% indiferent de capacitatea cilindrică, cu excepția motoarelor non-euro de 2.001-3.000 cmc, pentru care scăderea va fi de doar 12%, precum și a celor de peste 3.000 cmc, pentru care taxa nu se va modifica. Nici motoarele Euro 5 nu vor beneficia de reducere, pentru că s-a considerat că taxa percepută pentru acestea este deja la un nivel redus.

În prezent, o motorizare Euro 5 de 1.100 cmc este taxată cu 116 euro în cazul unei maşini noi şi cu 91 de euro în cazul unui autoturism vechi de doi ani. O maşină Euro 5 de 2.000 de cmc veche de doi ani este taxată cu 507 euro, iar una Euro 5 de 3.000 cmc veche de doi ani cu 1.541 euro. Pentru o mașină nouă Euro 5 de 3.000 cmc taxa se ridică la 1.950 euro.

Sursa: Mediafax

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

4 comentarii la „Taxa auto va scadea cu 30% pentru (aproape) toate motorizarile”

  1. Ceausescu a murit probabil nevinovat… ce ii impiedica oare pe romani sa nu scoata AGP-URILE SA-I DEPRIME PE FRAIERI.

  2. Corect ar fi o taxa de poluare platita anual… poluarea nu are de-a face cu prima sau a doua inmatriculare cauzata de schimbarea proprietarului.

  3. E clar ca banii dati pe taxa nu vor mai fi returnati, mai grav e ca acum vor sa ia bani de la cei care nu au platit taxa pentru ca nu exista la acea data! E incredibil, dar adevarat…

  4. Ca la tampiti. Astia nu mai stiu de unde sa scoata bani si acuma tot incearca, ba cu una, ba cu alta. Banii platiti nu o sa ii mai vada nimeni pana`i cucu( nu uitati ca traiti in Rromanica).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.