Touareg, o alegere de nume nefericita pentru Volkswagen?

După cum bine știți, Volkswagen vinde de ani buni un SUV denumit Touareg. Numele vine de la tribul tuaregilor, un popor nomad care populează mai multe zone din Sahara. De un an încoace, acest trib a fost în atenția lumii întregi, și nu neapărat în sens pozitiv. Anul trecut, Gaddhafi a folosit trupe de tuaregi din Mali pentru a reprima rebeliunile pornite împotriva lui, iar masacrele săvârșite de aceștia asupra civililor libieni neînarmați au ajuns pe prima pagină a ziarelor din toată lumea.

Mai nou însă, tuaregii înarmați până în dinți care s-au întors din Libia au provocat o lovitură de stat în Mali, după ce au preluat controlul asupra mai multor zone din nordul țării, instaurând cu această ocazie legea islamică Sharia în teritoriile controlate. În acest context, întrebarea pe care și-o pun cei de la Foreign Policy este următoarea: oare nu regretă Volkswagen faptul că și-a denumit SUV-ul Touareg?

Se pare că nu, din moment ce Christian Buhlmann, un purtător de cuvânt al VW din S.U.A., a declarat că nu poate comenta dacă marca se gândește să schimbe numele mașinii. El a adăugat că nici nu știa despre faptele de arme ale tuaregilor. Mai mult, ofițerul de presă a mai spus că numele Touareg vine din convingerea celor de la Volkswagen că oamenii din deșert sunt pașnici (!), iar numele a fost ales și pentru că Touareg-ul e o mașină care s-ar descurca foarte bine în deșert.

Foarte amuzant, mai ales ultima parte. De-aia umblă ăia numai cu Toyota 🙂

P.S. M-am documentat mai bine și am aflat că tuaregii și-au proclamat pe 6 aprilie independența, după ce au cucerit mai mult de jumătate din teritoriul statului Mali (cam cât suprafața Franței). În 72 de ore. Noul stat, deocamdată nerecunoscut de nimeni, se numește Azawad.

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.