Touareg, o alegere de nume nefericita pentru Volkswagen?

După cum bine știți, Volkswagen vinde de ani buni un SUV denumit Touareg. Numele vine de la tribul tuaregilor, un popor nomad care populează mai multe zone din Sahara. De un an încoace, acest trib a fost în atenția lumii întregi, și nu neapărat în sens pozitiv. Anul trecut, Gaddhafi a folosit trupe de tuaregi din Mali pentru a reprima rebeliunile pornite împotriva lui, iar masacrele săvârșite de aceștia asupra civililor libieni neînarmați au ajuns pe prima pagină a ziarelor din toată lumea.

Mai nou însă, tuaregii înarmați până în dinți care s-au întors din Libia au provocat o lovitură de stat în Mali, după ce au preluat controlul asupra mai multor zone din nordul țării, instaurând cu această ocazie legea islamică Sharia în teritoriile controlate. În acest context, întrebarea pe care și-o pun cei de la Foreign Policy este următoarea: oare nu regretă Volkswagen faptul că și-a denumit SUV-ul Touareg?

Se pare că nu, din moment ce Christian Buhlmann, un purtător de cuvânt al VW din S.U.A., a declarat că nu poate comenta dacă marca se gândește să schimbe numele mașinii. El a adăugat că nici nu știa despre faptele de arme ale tuaregilor. Mai mult, ofițerul de presă a mai spus că numele Touareg vine din convingerea celor de la Volkswagen că oamenii din deșert sunt pașnici (!), iar numele a fost ales și pentru că Touareg-ul e o mașină care s-ar descurca foarte bine în deșert.

Foarte amuzant, mai ales ultima parte. De-aia umblă ăia numai cu Toyota 🙂

P.S. M-am documentat mai bine și am aflat că tuaregii și-au proclamat pe 6 aprilie independența, după ce au cucerit mai mult de jumătate din teritoriul statului Mali (cam cât suprafața Franței). În 72 de ore. Noul stat, deocamdată nerecunoscut de nimeni, se numește Azawad.

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.