Ungaria vrea sa-i cuminteasca pe tiristi

Ţara vecină este recunoscută pentru măsurile mai severe luate în ceea ce-i priveşte pe transportatorii rutieri. În acest sens sunt binecunoscute cozile imense de TIR-uri ce se produc înainte de weekend-uri la graniţa dintre România şi Ungaria pentru că autovehiculele grele nu au voie să tranziteze Ungaria sâmbăta şi duminica.

Ungurii continuă această politică vizavi de transportatori şi anunţă noi măsuri ce-i vizează pe aceştia. Iată-le pe cele mai importante dintre ele:

– efectuarea de depăşiri pe drumurile publice care au cel puţin două benzi de circulaţie pe sens este interzisă autovehiculelor cu o masă mai mare de 7,5 tone, în intervalul orar 06:00 – 22:00;

– pe aceste drumuri unde este interzisă depăşirea, autovehiculele cu o masă mai mare de 7,5 tone trebuie să păstreze între ele o distanţă de cel puţin 68 m, la o viteză de rulare de 80 km/oră (viteza maximă admisă pentru acest tip de autovehicule pe autostrăzi);

– autovehiculele cu o masă mai mare de 3,5 tone sau cu o lungime mai mare de 7 m trebuie să păstreze, în afara localităţilor, o distanţă corespunzătoare în raport cu autovehiculul care rulează în faţă, astfel încât, atunci când sunt depăşite, autovehiculul care efectuează depăşirea să se poată reîncadra în siguranţă. Distanţa care trebuie păstrată este de cel puţin 50 m.

În plus faţă de aceste noi prevederi, ungurii au mărit amenzile pentru nepurtarea centurii de siguranţă, depăşirea vitezei legale, trecerea pe culoarea roşie a semaforului şi conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice. Noile amenzi au valori cuprinse între 10.000 şi 300.000 forinţi (36-1080 euro).

Mie mi se par nişte măsuri de bun-simţ care sporesc siguranţa şi fluiditatea traficului. Eu le-aş vedea aplicate şi în România, având în vedere comportamentul unor camionagii pe şoselele noastre. Nu mă refer neapărat la cei români, deşi se găsesc printre ei şi „excepţii”, ci mai ales la cei turci, bulgari sau ucraineni, care sfidează de multe ori orice regulă de circulaţie: gonesc cu 80-90 km/h prin localităţi, fac câte o depăşire de 5-10 minute, nu păstrează distanţa faţă de vehiculul din faţă etc.

Via | Hotnews

Foto: Mercedes-Benz

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

2 comentarii la „Ungaria vrea sa-i cuminteasca pe tiristi”

  1. Distanta minima intre TIR-uri? De ce mah, ca mie imi plac TIR-urile care merg unul dupa altul pe Valea Oltului. Daca ai o masina de cel putin 400 CP sunt sigur ca n-ai probleme sa depasesti cate 2-3 odata :)))

  2. Atentie la alcool daca nu are certificat de producator insotitor ,amenda este 40e/litru si confiscarea desigur.
    Trebuie sa fie eventual cu etichetă si timbru maxim 10 litrii.
    Țigările cu timbru!!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.