Vamesii romani prefera Audi

Atât de mult iubesc vameşii de pe graniţa de vest marca din Ingolstadt încât anchetatorii i-au numit generic „lotul Audi”. Asta pentru că unul din doi vameşi arestaţi are trecut în declaraţia de avere câte un Audi. Ciudat, nu? Oare ce fascinaţie deosebită exercită marca asta pentru un vameş? De ce nu BMW sau Mercedes-Benz? Cred că e interesant de studiat ca fenomen.

În general, oamenii cu averi pe care nu le pot justifica îşi aleg atent maşinile pentru a nu atrage inutil atenţia. Evident, mă refer aici la oameni care gândesc, nu la traficanţi sau bişniţari care umblă cu S-Class-uri „tunate” şi în general cu cele mai scumpe maşini de pe străzile patriei. Curios, pe ăştia nu-i întreabă nimeni cum au făcut banii. Dar divaghez…

Vreau să spun că e cam bătător la ochi să te afişezi într-un Mercedes-Benz nou-nouţ când tu lucrezi la stat şi furi cu vagonul. Acelaşi lucru e valabil şi pentru un BMW, orice model ar fi. Lumea nu face diferenţa între un BMW Seria 1 şi un Seria 7. Ai BMW, înseamnă că ai mulţi bani. Ai Mercedes, ai şi mai mulţi bani.

Pe când Audi, să fim sinceri, nu prea este percepută ca o marcă de acelaşi nivel cu Mercedes-Benz sau BMW. Un Audi nu prea atrage atenţia (doar dacă e R8 sau Q7, ultimul prin simplul fapt că face o umbră imensă). Plus că prezintă un avantaj important: cum toate arată la fel, poţi să circuli liniştit cu un A8 iar lumea să creadă că ai un A6 sau un A4 „amărât” (care poate fi chiar un RS4). Dacă maşina are şi 3-4 ani vechime, chiar poţi să stai fără grijă, vei trece neobservat.

Aş fi tare interesat să aflu dacă ăsta e motivul pentru care vameşii noştri şi-au cumpărat Audi-uri. Deşi cred că îi supraestimez, judecând după cum modul cum colectau şi distribuiau ei şpaga, fără nici un fel de precauţie. Oricum, aşa ca fapt divers, dacă mergeţi pe străduţele din jurul instituţiilor de stat (de orice tip şi din orice oraş) veţi observa o densitate mult mai mare de Audi, BMW şi Mercedes-Benz decât cea obişnuită. Pură coincidenţă, desigur.

Foto: Flickr

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.