Alături de versiunea de serie a lui up!, Volkswagen a adus la Frankfurt şase concepte bazate pe modelul mini, acestea reprezentând confirmarea că germanii intenţionează să dezvolte o serie separată de modele denumită New Small Family. Dacă buggy up! şi up! azzurra sunt doar exerciţii de design, celelalte patru concepte (cross up!, GT up!, eco up! şi e-up!) vor sta la baza unor viitoare modele de serie ale familiei up!.
GT up!, viitorul up! GTI
Să le luăm pe rând. GT up! este cel mai interesant dintre acestea, pentru simplul motiv că semnalează apariţia unui urmaş al lui Lupo GTI. GT up! este versiunea „hot” a lui up!, una care ar putea dispune de un motor de 100 CP. Având în vedere că masa proprie a lui up! este de sub 900 kg, un motor de 100 CP ar transforma mini-ul german într-o mică bestie pe roţi.
GT up! este individualizat estetic printr-un spoiler faţă complet redesenat într-o tuşă sportivă. Grila trapezoidală şi luminile de zi cu LED-uri conferă agresivitate părţii frontale, în timp ce roţile de 17 ţoli, eleronul de deasupra lunetei şi evacuarea dublă completează imaginea de „bad boy” a lui GT up!.
cross up!, versiunea cu cinci portiere
Ascunsă sub ambalajul tipic modelelor Cross de la VW se află versiunea cu cinci portiere a lui up!, prima care va apărea în producţia de serie după up! în trei portiere. Dacă ignorăm garda la sol mărită cu 15 mm, precum şi elementele tipice versiunilor Cross, avem în faţă modelul up! cu cinci portiere. Care arată surprinzător de bine.
eco up!, alimentat cu gaz natural
Acesta nu e propriu-zis un concept, urmând să fie lansat la începutul anului următor în Germania. Este versiunea pe gaz natural a lui up!, care foloseşte un motor de 1,0 litri şi 68 CP, reuşind un consum mediu de 3,2 kg gaz/100 kg şi emisii de CO2 de numai 86 g/km. 1 kg de CNG (gaz natural comprimat) are o valoare energetică egală cu 1,5 litri de benzină.
e-up!, modelul electric
În 2013 Volkswagen va lansa o versiune electrică a lui up! bazată pe acest concept. Propulsat de un motor electric de 60 kW, e-up! dezvoltă un cuplu constant de 210 Nm încă de la prima apăsare a pedalei de acceleraţie. Maşina atinge o viteză maximă de 135 km/h, iar capacitatea de 18 kWh a bateriilor permite o autonomie de până la 130 km, în funcţie de stilul de conducere.
Sincer sunt un fan al masinilor de clasa mica, abia astept sa se lanseze si in Romania, oare o fi la fel de bun ca VW Lupo