Volvo XC60 sau SUV-ul compact premium in viziune suedeza

volvo1.jpgSalonul de la Geneva se apropie cu repeziciune şi, pentru a ţine treaz interesul fanilor, constructorii dau publicităţii fotografii cu noile modele ce urmează a fi prezentate în Elveţia. Una dintre noile maşini care va atrage cu siguranţă atenţia vizitatorilor este Volvo XC60, sau tentativa suedezilor de a-şi tăia o felie consistentă din piaţa SUV-urilor compacte premium.

Prefigurat de XC60 Concept, pe care l-am putut admira şi la SIAB 2007, fratele mai mic al lui XC90 este prezentat la superlativ în comunicatul de presă Volvo: „cel mai senzual Volvo de până acum„, „unul dintre cele mai sigure automobile Volvo” sau „una dintre cele mai aşteptate lansări ale anului„. Dincolo de limbajul PR, inevitabil într-un comunicat de presă, XC60 este într-adevăr un model important pentru constructorul suedez. XC60 este un crossover care mizează pe designul modern şi pe siguranţă pentru a convinge clientela. Vizual, maşina aminteşte de XC90, dar designul nu este atât de sobru.

volvo1.jpg

Maşina este încărcată cu mai multă emoţie şi mai multă energie decât oricare alt Volvo„, spune Steve Mattin, directorul de design al Volvo. „Se zice că recunoşti un Volvo de la 100 de metri, eu îndrăznesc să spun că XC60 radiază o prezenţă Volvo de la cel puţin dublul acestei distanţe„. Micul SUV are un design fluid, unitar, care va încânta cu siguranţă clientela tânără. Asta pentru că Volvo a gândit această maşină ca viitoarea achiziţie a clienţilor actuali de C30.

volvo2.jpg

Fiind un Volvo, siguranţa trebuie să se ridice la cel mai înalt nivel. XC60 dispune de o serie de sisteme inteligente de siguranţă, dintre acestea capul de afiş fiind City Safety. Ce face acesta? Ajută şoferul să evite sau să reducă efectele accidentelor la viteze mici, comune în traficul citadin. Astfel, dacă maşina este pe cale să lovească un vehicul aflat în faţă iar şoferul nu reacţionează, XC60 frânează automat! O veste şi mai bună este că sistemul va fi oferit standard. „City Safety arată clar că noul XC60 este cea mai sigură maşină pe care a produs-o Volvo până acum„, se arată în comunicatul de presă.

volvo3.jpg

Pentru început XC60 va avea sub capotă motorul T6 de 3,0 litri şi 285 cai-putere, alături de cunoscutul diesel D5 de 2,4 litri, disponibil în două versiuni de putere (163 şi 185 cai-putere). Produs la Ghent, în Belgia, XC60 are un ţintă de vânzări de 50.000 unităţi anual. Debutul în Europa va avea loc în a doua jumătate a acestui an, în timp ce în SUA maşina va ajunge la începutul lui 2009.

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.