Volvo XC60 sau SUV-ul compact premium in viziune suedeza

volvo1.jpgSalonul de la Geneva se apropie cu repeziciune şi, pentru a ţine treaz interesul fanilor, constructorii dau publicităţii fotografii cu noile modele ce urmează a fi prezentate în Elveţia. Una dintre noile maşini care va atrage cu siguranţă atenţia vizitatorilor este Volvo XC60, sau tentativa suedezilor de a-şi tăia o felie consistentă din piaţa SUV-urilor compacte premium.

Prefigurat de XC60 Concept, pe care l-am putut admira şi la SIAB 2007, fratele mai mic al lui XC90 este prezentat la superlativ în comunicatul de presă Volvo: „cel mai senzual Volvo de până acum„, „unul dintre cele mai sigure automobile Volvo” sau „una dintre cele mai aşteptate lansări ale anului„. Dincolo de limbajul PR, inevitabil într-un comunicat de presă, XC60 este într-adevăr un model important pentru constructorul suedez. XC60 este un crossover care mizează pe designul modern şi pe siguranţă pentru a convinge clientela. Vizual, maşina aminteşte de XC90, dar designul nu este atât de sobru.

volvo1.jpg

Maşina este încărcată cu mai multă emoţie şi mai multă energie decât oricare alt Volvo„, spune Steve Mattin, directorul de design al Volvo. „Se zice că recunoşti un Volvo de la 100 de metri, eu îndrăznesc să spun că XC60 radiază o prezenţă Volvo de la cel puţin dublul acestei distanţe„. Micul SUV are un design fluid, unitar, care va încânta cu siguranţă clientela tânără. Asta pentru că Volvo a gândit această maşină ca viitoarea achiziţie a clienţilor actuali de C30.

volvo2.jpg

Fiind un Volvo, siguranţa trebuie să se ridice la cel mai înalt nivel. XC60 dispune de o serie de sisteme inteligente de siguranţă, dintre acestea capul de afiş fiind City Safety. Ce face acesta? Ajută şoferul să evite sau să reducă efectele accidentelor la viteze mici, comune în traficul citadin. Astfel, dacă maşina este pe cale să lovească un vehicul aflat în faţă iar şoferul nu reacţionează, XC60 frânează automat! O veste şi mai bună este că sistemul va fi oferit standard. „City Safety arată clar că noul XC60 este cea mai sigură maşină pe care a produs-o Volvo până acum„, se arată în comunicatul de presă.

volvo3.jpg

Pentru început XC60 va avea sub capotă motorul T6 de 3,0 litri şi 285 cai-putere, alături de cunoscutul diesel D5 de 2,4 litri, disponibil în două versiuni de putere (163 şi 185 cai-putere). Produs la Ghent, în Belgia, XC60 are un ţintă de vânzări de 50.000 unităţi anual. Debutul în Europa va avea loc în a doua jumătate a acestui an, în timp ce în SUA maşina va ajunge la începutul lui 2009.

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Lucrez în presa auto din 2004, domeniu care mi-a permis până acum să fiu mai aproape de pasiunea mea. În aceşti ani de presă am trecut pe la AutoMondial, ProSport şi Gazeta Sporturilor. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu, care îmi împărtăşeşte pasiunea pentru curse. Am participat tot sezonul 2007 la campionatul FRAS, iar în 2008 am concurat la două etape ACR şi la una FRAS. Acest blog se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Aşa că, dacă opiniile pe care le găsiţi aici vi se par subiective, e normal, sunt scrise de un om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.