De ce e bine să te grăbești încet

Vi s-a întâmplat să vă surprindeți conducând agresiv, cu viteză mare, chiar dacă nu aveați o limită de timp în care trebuia să vă încadrați? Mă gândeam eu.

Suntem atât de afectați de stresul de zi cu zi și atât de virusați de epoca vitezei încât nu putem să ne relaxăm nici măcar atunci când totul ne-ar îmbia să facem asta: drumul bun, vremea frumoasă, peisajul superb, compania perfectă…

Cum ar fi însă dacă ați vedea în drumul pe care îl aveți de parcurs o aventură și nu o corvoadă? Sau măcar un lucru necesar, nu o tortură. Veți vedea că veți începe să priviți lucrurile cu alți ochi. Nu veți mai încerca să-i depășiți pe toți ceilalți, nu-i veți mai înjura pe cei care se mișcă mai încet sau fac greșeli și, în general, nu vă va mai fierbe sângele în vine pentru orice fleac. Fiți amabili și înțelegători cu ceilalți și veți vedea că asta se întoarce asupra voastră – nu sunt vorbe goale, vă provoc să încercați.

Ca să nu mai spun că atunci când ne enervăm la volan din diverse motive, suntem mult mai predispuși să facem greșeli care ne pot costa, în cel mai bun caz, bani. Așadar, încercați ca la următoarea voastră deplasare cu mașina să nu mai depășiți viteza legală, să nu-l mai claxonați pe începătorul din fața voastră pentru că se asigură prea mult timp înainte să pătrundă în intersecție, să nu mai apostrofați pietonul care traversează prea încet pe zebră, să nu puneți o frână violentă în fața celui care v-a tăiat calea mai devreme – pe scurt, să nu vă pierdeți cumpătul.

Știu, sunt sfaturi pe care le-ați putea auzi și de la un specialist în terapia controlului furiei, dar asta nu înseamnă că nu merită încercate. Dacă nu credeți că toate astea vor avea un efect, faceți un mic exercițiu. Porniți un cronometru atunci când plecați de acasă și încercați să conduceți prudent, fără agresivitate, cu înțelegere și respect față de ceilalți participanți la trafic. Opriți cronometrul odată ajunși la destinație și comparați timpul parcurs cu durata medie a aceleiași deplasări făcute în stil „sportiv” – așa cum am auzit eu pe cineva descriind stilul de condus agresiv, cu tupeu, de genul celui pe care încă îl mai vedem prin București și alte orașe ale țării.

Vă garantez că întârzierea (dacă va exista) va fi de ordinul secundelor, cel mult a câtorva minute. Dar veți ajunge la destinație calm, cu mașina întreagă și mulțumit că i-ați ajutat pe ceilalți participanți la trafic în loc să „le luați fața.”

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

Un comentariu la „De ce e bine să te grăbești încet”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.