FIA GT lasa Bucurestiul pentru Budapesta

bucharest_challengePrin grija deosebită a primarului Oprescu (nume predestinat se pare), România a rămas fără unul dintre puţinele evenimente sportive de rang internaţional organizate pe la noi (dacă nu cam singurul). Scriam deunăzi de Le Mans şi de maşinile extraordinare care pot fi văzute acolo şi chiar mă gândeam că mai e puţin şi o să le putem vedea din nou la Bucureşti (mă refer la cele de la clasele GT1 şi GT2). Ei bine, primăria de toată jena a Bucureştiului a avut grijă să ne ia şi această bucurie.

Organizatorul cursei, Bucharest Ring SRL, a emis un comunicat în care anunţă că evenimentul va fi mutat la Budapesta, pe circuitul Hungaroring, în urma nerespectării angajamentelor de către primăria Capitalei. Astfel, deşi părţile aveau un contract valabil până în 2015, „municipalitatea oraşului Bucuresti nu s-a achitat de obligaţiile care prevedeau că trebuie să permită companiei Bucharest Ring să organizeze Bucharest City Challenge şi in 2009„, spune organizatorul Hartmut Beyer în comunicat.

Practic, chirurgul general şi-a luat mâna de pe acest eveniment, deşi avea obligaţia să ducă la bun sfârşit contractul. Nu vreau să mă refer acum la idioţii care au contestat acest eveniment pentru că erau deranjaţi de restricţiile de trafic şi de zgomotul maşinilor de curse. Să fim serioşi, restricţiile durau doar o săptămână, în luna august, când nu prea mai lucrează nimeni prin Bucureşti. Iar zgomotul dura 3 zile, timp în care foştii nomenclaturişti din blocurile de pe traseu puteau să plece pe la vilele lor de la munte şi să facă bani buni din închirierea apartamentelor către cei care voiau să vadă de sus cursa (aşa cum se întâmplă la Monaco).

Cam astea erau dezavantajele. Iar avantajele? Oraşul putea fi promovat ca destinaţie turistică, cursa de FIA GT fiind urmărită la televizor de peste 600 milioane de persoane! Asta înseamnă multă publicitate gratuită care se făcea oraşului, estimată la circa 25-30 milioane de euro! Ca să nu mai vorbim nici de cei 3500 de turişti străini care au venit anul trecut la Bucureşti să vadă cursa. Şi nici de cei 15.000 (!!) aşteptaţi anul ăsta, care ar fi cheltuit în medie 300-400 euro pe zi în hotelurile şi restaurantele noastre. Dar nu, astea nu contează. Cel mai important e că vom avea linişte. Multă linişte.

PS: Aş fi tare curios să aud o explicaţie oficială a primăriei privind motivele anulării acestei curse. Or fi uitat nemţii să fie „atenţi” cu noua administraţie a Capitalei?

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.