Holden isi face un cadou exploziv

holden11.jpgPentru cea de-a 60-a aniversare, marca australiană Holden şi-a cadou un concept spectaculos. Prezentat în premieră la Salonul Auto de la Melbourne (29 februarie – 10 martie), Coupe 60 este un model derivat din nărăvaşul sedan Clubsport R8. Acesta din urmă este realizat de divizia de performanţă HSV (Holden Special Vehicles) şi vândut în Europa şi SUA ca Vauxhall VXR8 şi Pontiac G8.

holden1.jpg

Caroseria de coupe îi conferă conceptului o agresivitate sporită faţă de sedan, iar jantele din aliaj de 21 ţoli, partea frontală cu un spoiler mărit sau evacuările duble plasate în lateral, ca la maşinile de curse V8 Supercars, nu fac decât să întărească această impresie. Faptul că este un vehicul de înaltă performanţă este trădat şi de imensul difuzor de aer din spate şi de interiorul cu accente de motorsport. Scaunele tip scoică oferă un generos sprijin lateral, nu numai pentru cei din faţă, ci şi pentru cei doi pasageri din spate, iar fibra de carbon şi pielea dau distincţie habitaclului.

holden2.jpg

La fel ca super-sedanul Clubsport R8 (VXR8), Coupe 60 este propulsat de un motor V8 de 6,0 litri, care funcţionează şi cu bioetanol E85. Propulsorul de 411 cai-putere îi imprimă lui VXR8 performanţe de nivelul unui Dodge Viper SRT1o sau Corvette Z06: 0-100 km/h în 4,8 secunde şi 282 km/h viteză maximă. Deşi Holden nu a furnizat astfel de date pentru concept, e de aşteptat ca performanţele dinamice ale acestuia să fie şi mai bune, graţie greutăţii mai mici. Australienii nu s-au hotărât încă dacă vor produce în serie acest coupe, ei aşteptând reacţiile publicului. Dacă va intra în producţie, Coupe 60 va fi categoric urmaşul de drept al lui Monaro VXR.

holden3.jpg

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

2 comentarii la „Holden isi face un cadou exploziv”

  1. Singura tara europeana in care GM aduce Holden este Marea Britanie, doar ca acolo masinile australiene se vand sub marca Vauxhall. Din cate stiu eu, pana acum au adus doar Monaro VXR si VXR8.

  2. superba masina! cand vom vedea masina asta cu sigla opel si adusa si in europa?! chiar asa, gm nu aduce holden in europa, nu? daca vrei asa ceva trebuie sa o importi singur?

    din cate imi amintesc, cred ca holden e singura marca a gm care place si celor de la top gear :))

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.