Mazda RX-8 trece pe hidrogen

rx-8_h2reMazda a prezentat în Norvegia primul vehicul RX-8 Hydrogen RE echipat special pentru această ţară. Lansarea a fost prilejuită de deschiderea celor mai noi staţii de alimentare cu hidrogen din cadrul proiectului HyNor. Acesta are ca obiectiv popularizarea maşinilor care funcţionează cu hidrogen şi realizarea unei infrastructuri extinse care să deservească aceste autovehicule.

Astfel, pe ruta Oslo-Stavanger (580 km) au fost inaugurate două staţii de alimentare cu hidrogen. Cu această ocazie, Mazda, în calitate de partener al programului HyNor, a livrat un prim model RX-8 Hydrogen RE facelift, urmând să furnizeze mai multe autovehicule cu specificaţii norvegiene pentru proiectul HyNor în sistem de închiriere, la începutul acestei veri.

Merge şi cu benzină

Modelul RX-8 Hydrogen este oferit şi în Japonia, însă pentru proiectul HyNor vehiculele au fost modificate pentru a fi compatibile cu cerinţele europene din Norvegia, fiind echipate cu volan pe partea stângă şi transmisie manuală. RX-8 Hydrogen RE reprezintă rezultatul a 18 ani de cercetare şi dezvoltare Mazda în domeniul utilizării hidrogenului drept combustibil. Autovehiculul foloseşte un motor rotativ hibrid, care permite trecerea de la hidrogen la benzină acolo unde nu există infrastructură pe hidrogen.

Această tehnologie este doar unul dintre proiectele Mazda destinate protejării mediului, integrate in strategia „Sustainable Zoom-Zoom”, care include şi alte soluţii inovatoare, precum noile generaţii de motoare diesel şi sistemul de economisire a consumului de combustibil denumit i-STOP.

HyNor este o iniţiativă unică a industriei norvegiene, demarată în 2006, menită să demonstreze implementarea concretă în viaţa reală, pe traseul dintre Oslo şi Stavanger, a unei infrastructuri axate pe energie obţinută din hidrogen. Proiectul include toţi paşii necesari pentru dezvoltarea unei societăţi bazate pe hidrogen şi adaptate condiţiilor locale.

Foto: Mazda

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.