Mercedes-Benz Concept A-Class: viitoarea compacta din Stuttgart o ia pe urmele lui BMW Seria 1

Mercedes-Benz a dezvăluit conceptul pe care îl va prezenta la Salonul Auto de la Shanghai (21 – 28 aprilie), un studiu de design denumit Concept A-Class care prefigurează în linii mari viitorul model compact al mărcii. Constructorul confirmă prin acest concept faptul că viitoarea generaţie A-Class va renunţa la alura de monovolum în favoarea uneia mai dinamice, în stilul lui BMW Seria 1, principalul său concurent.

Stilul lui Concept A-Class este unul spectaculos şi aminteşte de F800, un alt studiu de design al Mercedes-Benz, prezentat la Geneva în 2010. Profilul foarte dinamic e amplificat de suprafaţa vitrată îngustă, de „talia” joasă şi de capota lungă, normală pentru un model în două volume. Partea frontală se remarcă printr-o grilă enormă în mijlocul căreia tronează steaua cu trei colţuri şi prin farurile „încruntate” care denotă agresivitate. În spate, designul e tot sportiv dar mai „cuminte”, Mercedes preferând o pereche de stopuri dispuse pe orizontală ce amintesc oarecum de Audi A3 Sportback, precum şi două evacuări sport generoase.

Tehnic vorbind, Concept A-Class va inaugura seria de motoare M270, fiind dotat cu un propulsor turbo pe benzină cu patru cilindri în linie cuplat la o transmisie cu dublu-ambreiaj şi tracţiune faţă. Motorul de 2 litri e amplasat transversal, dispune de injecţie directă şi oferă 210 CP. Pentru prima dată la clasa compactă, Concept A-Class e dotat cu un sistem de avertizare a coliziunilor ce lucrează cu ajutorul unui radar şi este cuplat cu sistemul Brake Assist. E de aşteptat ca această tehnologie să-şi găsească loc şi pe modelul de serie, chiar dacă va fi probabil doar opţională.

La interior, maşina se remarcă printr-o planşă de bord simplă dar spectaculoasă, îmbrăcată într-un material textil translucid. Mercedes spune că bordul are forma unei aripi de avion, motivul aeronautic fiind prezent şi la aeratoare, inspirate de motoarele cu reacţie. Iluminarea instrumentelor de bord este în nuanţă roşie, iar mânerul schimbătorului de viteze are forma unei manşe de avion.

Acum nu trebuie să ne aşteptăm ca modelul de serie să arate chiar aşa, însă ideile de bază ale lui Concept A-Class vor fi păstrate. Versiunea de stradă este aşteptată pentru 2012, an în care şi BMW va înnoi Seria 1.

 

 

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.