Mister Monte Carlo

loeb.jpgSebastien Loeb a câştigat Raliul Monte Carlo pentru a cincea oară în carieră. Nici un alt pilot nu are în palmares atâtea victorii la Monte Carlo, cea mai prestigioasă rundă din mondialul de raliuri. Recordul lui Loeb este cu atât mai important cu cât acesta a fost realizat în numai şase ani, francezul câştigând trei ediţii consecutive ale celebrului raliu de asfalt (2003, 2004, 2005) alături de cele din ultimii doi ani. Cu cinci victorii la Monte Carlo, Loeb i-a depăşit pe legendarii Walter Rohrl şi Tommi Makinen, fiecare având patru triumfuri în acest raliu.

Ultima victorie, cea de duminică, a fost cea mai categorică dintre toate. În absenţa marelui rival Marcus Gronholm, retras din activitate la finalul anului trecut, Loeb a făcut ce-a vrut pe asfaltul din Principat. Cunoscut ca un specialist al acestei suprafeţe, francezul nu le-a lăsat nici o şansă rivalilor, câştigând raliul cu un avans enorm, de 2 minute şi 34 de secunde, în faţa celui de-al doilea clasat, Mikko Hirvonen. Avansul putea fi şi mai mare, dacă Loeb nu aborda prudent ultima zi, pentru a nu risca un abandon.

Mai mult decât faptul că a fost a 37-a victorie în WRC (un alt record absolut – n.r.) şi a cincea victorie la Monte Carlo, cred că lucrul cel mai important este modul în care am câştigat în acest an„, a spus Loeb. Dar cum a câştigat Sebastien? S-a instalat lider al raliului după doar a doua specială şi a rămas pe primul loc până la final. După două probe speciale avea 12,7 secunde avans faţă de colegul său de la Citroen, Dani Sordo. După trei probe, avea 21 de secunde avans. După cinci probe, distanţa crescuse la 23,5 secunde. La finalul celei de-a doua zile, Loeb era la un minut distanţă de următorul clasat, Mikko Hirvonen. Şi tot aşa, până în ultima zi, când francezul a încheiat conturile cu un avans de peste două minute şi jumătate, în condiţiile în care nu a mai forţat!

Început perfect de sezon pentru Loeb, care vizează al cincilea titlu mondial consecutiv! Cât despre cele 37 de victorii în WRC (deocamdată), vor mai trece ani buni până când va reuşi cineva să doboare acest record. În afara lui Loeb, în topul zece al piloţilor cu cele mai multe victorii în WRC nu se află nici un pilot în activitate! Doar Gronholm, cu cele 30 de victorii, ar fi putut să spere la detronarea lui Loeb. Însă finlandezul s-a retras în 2007…

TOP 10 RALIUL MONTE CARLO 2008:

1. Loeb Citroen 3h39:17.0
2. Hirvonen Ford + 2:34.4
3. Atkinson Subaru + 2:58.6
4. Duval Ford + 2:59.7
5. P Solberg Subaru + 4:40.9
6. Galli Ford + 8:46.5
7. Cuoq Peugeot + 10:24.8
8. Andersson Suzuki + 11:19.5
9. H Solberg Ford + 12:43.6
10. Wilson Ford + 14:00.1

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.