Noul BMW M5 dezvaluit in sfarsit: 560 CP, 0-100 km/h in 4,4 secunde, 9,9 litri/100 km

După Concept M5 prezentat la Shanghai şi după nenumărate poze-spion şi teasere, BMW a dezvăluit în sfârşit cel mai aşteptat model al său din ultimii ani. Noul BMW M5, nava amiral a Seriei 5, e gata de atac.

Comunicatul de presă nu e stufos, BMW păstrând unele detalii pentru lansarea oficială de la Frankfurt din septembrie, însă conţine cam tot ce ne interesează despre noul sedan sportiv bavarez. Cum ar fi puterea maximă de 560 CP (cu 53 CP mai mult decât generaţia precedentă), obţinută dintr-un motor V8 biturbo de 4,4 litri cu tehnologie Twin Scroll, injecţie directă de benzină şi distribuţie variabilă Valvetronic.

Cuplul maxim este şi el impresionant: 680 Nm (cu 30% mai mare), disponibil încă de la 1,500 rpm (!), de unde şi performanţele ameţitoare pentru un sedan de clasă mare: 4,4 secunde acceleraţia de la 0 la 100 km/h şi 250 km/h viteză maximă. Şi asta nu e tot: în cazul alegerii pachetului M Driver, viteza maximă este „deblocată” până la 305 km/h.

O altă cifră care spune multe despre noul M5 e acceleraţia de la 0 la 200 km/h, care durează 13 secunde (cât îi ia unui Fiat Panda diesel să atingă 100 km/h). Chiar dacă un client de M5 nu e preocupat de consum, în mod sigur valoarea avansată de BMW îl va lăsa foarte nedumerit. Bavarezii susţin că M5 are un consum mediu de 9,9 litri/100 km! Adică mai mic cu 30% faţă de modelul anterior cu motor V10. Valoarea extrem de scăzută pentru un asemenea motor se datorează echipării cu tehnologia EfficientDynamics, care include funcţia Auto Start-Stop şi sistemul de regenerare a energiei rezultate la frânare. Cu toate astea, eu nu cred până nu văd cu ochii mei 🙂

Transmisia Drivelogic este de tip dublu-ambreiaj cu şapte trepte şi are funcţie Launch Control pentru plecările în trombă de la semafor (sau pentru băieţii care vor folosi maşina la „liniuţe”). Normal, M5 dispune de o suspensie diferită de celelalte modele ale Seriei 5, realizată de inginerii de la BMW M, pentru o manevrabilitate și o stabilitate sporite. Suspensia dispune de sistemul de amortizare variabilă Dynamic Damper Control, iar excesele șoferului sunt temperate de sistemul de control al stabilității DSC cu M Dynamic Mode.

Puntea spate dispune de un diferențial autoblocant Active M care distribuie cuplul către roțile spate în așa fel încât să optimizeze tracțiunea și stabilitatea în viraje. Gradul de blocare variază între 0 și 100% în funcție de situație. La fel ca generația anterioară, noul M5 dispune de un buton M pe volan care ajustează reacţia accelerării, a cutiei de viteze, a DSC-ului, a suspensiei şi a head-up display-ului.

Şi uite aşa ajungem la design, care nu e deloc o surpriză având în vedere conceptul M5 prezentat în China. Modelul de serie seamănă perfect cu acesta, afişând un spoiler specific cu două aerisiri frontale de mari dimensiuni pentru motor şi frâne, bosaje proeminente ale roţilor, „branhii” M pe aripi cu semnalizatoare integrate, spoiler posterior prevăzut cu difuzor de aer, eleron integrat în capota portbagajului şi jante M de 19 ţoli cu design exclusiv.

La interior, BMW M5 combină stilul unei maşini sport cu luxul uneia premium, având o consolă centrală acoperită cu piele, scaune sport M şi multe alte fineţuri. Echiparea standard include head-up display, faruri xenon adaptive, BMW Night Vision cu detectarea pietonilor pe timp de noapte, sistem de avertizare la părăsirea involuntară a banzii de mers, internet, etc, etc…

Toate bune şi frumoase, însă un motor V8 biturbo (acelaşi de pe X5 M şi X6 M) nu poate rivaliza niciodată cu un V10 aspirat, din orice punct de vedere. Părerea mea e că noul M5 pierde puţin din exclusivitatea vechii generaţii. În rest, jos pălăria!

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

4 comentarii la „Noul BMW M5 dezvaluit in sfarsit: 560 CP, 0-100 km/h in 4,4 secunde, 9,9 litri/100 km”

  1. foarte reusita la exterior
    interiorul e cam rece , dar fiind ceva sport e ok

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.