O, da! Noul Opel Astra OPC cu 280 CP


Opel ridică miza pe piaţa hot-hatch-urilor compacte la un nivel neatins până acum de nici un rival (excludem din start Ford Focus RS şi Audi RS3 care sunt cu o clasă mai sus decât hot-hatch-urile). Noul Astra OPC va dispune de nu mai puţin de 280 CP şi 400 Nm, valori dezvoltate de un motor de 2,0 litri turbo cu injecţie directă. Maşina va fi lansată pe piaţa europeană în vara lui 2012 şi va dispune de un şasiu de înaltă performanţă dotat cu diferenţial autoblocant şi frâne Brembo.

Despre design nu sunt multe de spus, având în vedere că OPC este construit plecând de la versiunea de caroserie GTC cu trei uşi, una dintre cele mai reuşite din clasa compactă. Sportivitatea şi agresivitatea sunt însă accentuate la OPC, care dispune de spoilere, praguri, eleron şi jante dedicate, precum şi de evacuări generoase în formă de trapez. În interior, scaunele speciale tip scoică, volanul teşit în partea inferioară şi instrumentele de bord speciale arată din start privitorului despre ce este vorba.

Astra GTC a fost „educat” pe Nurburgring, ca toate produsele diviziei de performanţă Opel, aşa că ţinuta de drum ar trebui să-i satisfacă şi pe cei mai fanatici în ale pilotajului sportiv. Maşina beneficiază de suspensia adaptivă FlexRide, care reglează tăria amortizoarelor, direcţia şi răspunsul pedalei de acceleraţie atunci când şoferul apasă unul din butoanele „Sport” sau „OPC”. Diferenţialul autoblocant mecanic (nu electronic ca la Golf GTI) montat pe puntea faţă e o garanţie că Astra OPC va putea fi abuzat în viraje mai mult decât ar trebui să vrea orice şofer, chiar şi pe carosabil umed. O singură observaţie: 280 CP pe puntea faţă e cam mult pentru orice tip de suspensie, iar fenomenul de torque-steering va fi clar prezent. În ce măsură vom afla la primele teste cu maşina.

În rest, Astra OPC va atinge o viteză maximă de 250 km/h (limitată electronic). Nu a fost comunicată încă acceleraţia de la 0 la 100 km/h, însă e de aşteptat ca Astra OPC să scadă sub 6 secunde, având în vedere că vechea generaţie (240 CP) atingea 100 km/h cu start de pe loc în 6,4 secunde. Astra OPC va fi practic cel mai puternic hot-hatch cu tracţiune faţă de pe piaţă, având cu 30 CP mai mult decât Ford Focus ST şi Renault Megane RS şi cu 15 CP mai mult decât Megane RS Trophy sau Volkswagen Scirocco.

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

2 comentarii la „O, da! Noul Opel Astra OPC cu 280 CP”

  1. Ma bucur ca o sa vedem astfel de masini pe strada in curand. Mai ales ca eu detin un Opel.

  2. Cumparatorul de regula se uita atat la design cat si la performantele masinii. In cazul de fata nu sunt prea multe de comentat nici cu privire la design si nici cu privire la performantele masinii.
    Cat priveste concurenta, aceasta are de ce sa se teama. Opelul de fata are un plus de putere fata de concurentii directi si asta va conta pentru segmentul de piata pentru care concureaza.
    Ramane sa-l vedem si noi in 2012.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.